2017-11-13
朋友知道我喜歡食泰國菜, 所以揀咗間泰國餐廳同我食飯, 約咗我去九龍城「亞泰廚房」食泰菜。 嚟到食泰國嘢, 叫番個酸酸甜甜辣辣嘅《柚子沙律$68》先,份量都唔少, 有多隻爽甜大蝦, 加上新鮮柚子, 柚子又唔太酸。這道沙律,最特出就係個沙津汁, 酸酸甜甜而帶點小辣, 亦用咗好多泰式香料, 再加上花生、椰絲等材料。 口感豐富, 開胃之首!之後又到點主菜嘅時候: 1)泰式金邊粉2)麵包咖哩軟殼蟹3)燒豬頸肉《泰式金邊粉 $88》這道菜外表吸引, 師傅用蛋做成蛋網包住金邊粉, 不但外表美觀, 而且可以保持金邊粉嘅熱力, 真係兩全其美呀。金邊粉是否炒得好食就取決於味道, 鑊氣同材料。 師傅用了正宗嘅金邊粉, 加上雞蛋、大蝦、豆芽菜等食材料, 並加上各色嘅調味料如魚露、辣椒和青檸汁等等。味道相當豐富, 有甜、酸和辣, 各種比列都拿捏得很好, 而且廚師炒得鑊氣十足, 炒得乾身之如,食落仲熟辣辣, 太美味了。 《燒豬頸肉 $68》客人食滿$200,就可以加$1叫一碟《燒豬頸肉》,真係好平, 原價$68 以$1 換購。 十分抵食, 份量都唔少㗎, 味道又唔錯。 豬頸肉燒得好香好脆, 加上美味醬汁, 酸酸
柚子沙律
之後又到點主菜嘅時候:
1)泰式金邊粉
2)麵包咖哩軟殼蟹
3)燒豬頸肉
《泰式金邊粉 $88》
泰式金邊粉
《燒豬頸肉 $68》
客人食滿$200,就可以加$1叫一碟《燒豬頸肉》,真係好平, 原價$68 以$1 換購。 十分抵食, 份量都唔少㗎, 味道又唔錯。 豬頸肉燒得好香好脆, 加上美味醬汁, 酸酸辣辣,又好食,又抵食!
燒豬頸肉
老闆介紹我食《麵包咖哩軟殼蟹$168 》, 上枱時, 我覺得好誇張, 麵包大大個,加上滿滿嘅咖哩漿同4隻軟殻蟹, 份量真係好大。
麵包咖哩軟殼蟹
推介之作嘅麵包咖哩軟殼蟹, 香濃嘅咖哩配上香脆嘅軟殻蟹, 特別惹味, 我特別鐘意佢嘅咖哩汁, 清香嘅椰香加上少少辣味和蛋香,我喜歡。
當我切開個香脆麵包,咖喱汁就湧出,咖哩香味四散, 麵包點上咖哩汁,濃郁嘅咖哩配上脆身嘅麵包,口感脆香,加上啖啖嘅軟殼蟹, 真係好夾, 好食。
炸至金黃色嘅軟殻蟹,外層脆卜卜內裡有軟滑嘅蟹肉,太美味。
食泰國嘢叫個《椰青 $34》是只指定動作, 椰青嘅鮮甜可口, 十分清新。
椰青
《啤梨味蘋果洒$30》都係一個不錯的選擇,清香嘅啤梨香味加上蘋果洒, 又唔太甜, 我鍾意。
啤梨味蘋果洒
見到隔黎抬《芒果糯米飯》做得好靚, 我都想叫番個做甜品,
由於食得太飽, 惟有等下次吧。 We will be back!
整體嚟講,價錢算平,質素算高, 服務細心, 真係平,靚, 正。 好值得推薦!