2015-12-06
蒸氣火鍋已經食過好幾次, 我也喜歡這種”意識形態”的烹煮方法, 吃得多重口味, 有時回歸基本步, 也是另一種好滋味.潮福在我家附近開店, 而且新張期內八折酬賓, 九時半後入座更有七折優惠, 豈有不來的理由.工欲善其事, 必先利其器, 除了有斤兩十足的”草帽”(鍋蓋)外, 爐子的熱度亦好夠, 而且很易操作, 三兩下就學會使用了! 自己動手蒸食物, 有得玩有得食, 亦不用每次都叫侍應代勞呢!美國石蠔 ($48 每隻)生蠔大大的一只, 足足有一只手掌般大, 咬落去有爆汁的效果, 鮮甜非常, 蠔肉肉質亦好鮮嫩, 咕嚕一聲就滑進喉頭裡去了! 店方特別加上黑椒粒, 帶少許辣味, 惹味之餘更有僻腥的效果.蟶子王 ($48 每隻)蟶子亦可以用”巨無霸”來形容, 有圖有真相, 差不多有一隻筷子般長, 未吃先興奮.蒸六分鐘左右就可以食用, 肉質爽口彈牙, 味道甜美, 絲毫不腥, 更有金銀蒜, 粉絲等配料, 粉絲吸盡蟶子的精華, 跟主角同樣精彩. 好想再encore啊!南非鮮鮑 ($68 每隻)鮑魚亦是好大隻, 以為蒸完會好硬, 但事實上是很軟腍, 鮑魚的味道亦好突出, 鮮甜味道縈迴不散. 加上蟲草花及大蔥
鮑魚亦是好大隻, 以為蒸完會好硬, 但事實上是很軟腍, 鮑魚的味道亦好突出, 鮮甜味道縈迴不散. 加上蟲草花及大蔥同蒸, 令味道更上一層樓之餘, 感覺亦好養身.
有墨魚丸, 蝦丸, 牛肉球, 鯪魚球, 款款都是酒樓自家製作, 人手打製而成, 質素當然比普通來貨高得多. 口感彈牙之餘, 亦真材實料, 啖啖都可以吃到食材的原味, 而不是麵粉或味精的味道.
牛肉色水深, 似本地牛多於美國肥牛, 更好, 少了肥牛的油膩感及牛羶味. 不過要好好控制蒸煮時間啊! 不然蒸得過久會變韌.
雞肉經過”醃製”處理, 個人不是好喜歡, 但好處是蒸極都不會變韌, 而且有點點鹹味, 不用醮點醬汁已經好夠味.
花卷有點點蔥花及火腿以作調味, 整體味道沒甚特別, 不過可以視它為飽肚之選.
蔬菜盤份量超多, 四個人都一定夠食, 有紹菜, 金菇及芥蘭, 可以看得出店方是”揀過度過”才入饌, 條條新鮮翠綠. 以蒸的方式去烹煮, 蔬菜口感更香脆, 而蔬菜的鮮甜味道亦不會流失.