餐廳:泰傳奇 (九龍灣)地址:九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心2樓21-23號舖去九龍灣E-Max Star Hall睇同心圓嘅敬拜音樂會前🎼,喺附近搵咗間泰國餐廳食個快飯🇹🇭,估唔到比我搵到間算喺晚市幾抵食嘅餐廳——泰傳奇一般嘅泰國餐廳晚餐都喺以散叫為主,幾個人可以點幾道小菜同埋主食一齊share,但泰傳奇除咗有散叫餐牌之外,仲有晚市精選套餐可以選擇,啱晒我呢啲又想快又想食平嘢嘅人😝✝️香葉肉碎蛋飯 $60喺店員介紹下試咗呢個平時都幾多人食嘅肉碎蛋飯,有隻全熟太陽蛋🍳,旁邊嘅肉碎炒得香辣惹味,豆角同辣椒增加咗色澤同口感,不過撈埋飯食仍然會覺得濃味咗少少🤏,或者喺泰國廚師嘅原因👨🏻‍🍳,令香港人可以食到比較正宗嘅口味✝️海南雞飯 $65我覺得食泰式海南雞飯重點唔喺隻雞,而喺蘸雞嘅果碟泰式辣椒醬🌶,食落辣中帶酸,有陣陣青檸清新香,真喺就咁撈飯都得😂,油雞飯同白切雞正常發揮,雞肉都算多🐓,不過不失👍加$8可以換特飲,分別叫咗杯菠蘿冰同龍眼冰。菠蘿冰底用咗梳打水,飲落唔會太甜,以菠蘿香為主🍍,仲有唔少菠蘿肉;龍眼冰有接近十粒去核龍眼肉😂,飲落鮮甜,唔會落咗太多糖漿,可以一試👍
餐廳:泰傳奇 (九龍灣)

仲有晚市精選套餐可以選擇,啱晒我呢啲又想快又想食平嘢嘅人😝

✝️香葉肉碎蛋飯 $60
喺店員介紹下試咗呢個平時都幾多人食嘅肉碎蛋飯,

✝️海南雞飯 $65
我覺得食泰式海南雞飯重點唔喺隻雞,
雞肉都算多🐓,不過不失👍

加$8可以換特飲,分別叫咗杯菠蘿冰同龍眼冰。
2021-08-07