2017-11-29
前嗰排成日食西餐或日本嘢食, 有少少掛住啲米線,唔想食親米線都係乜哥乜仔, 我要推介呢一間平靚正大大碗嘅餐廳。呢間主打食羊嘅,店名好長,叫 雲南阿老表黑羊湯鍋米綫,佢有分店架,我今晚食嘅係觀塘油站旁呢間。入到去,覺得好似返左屋企, 裝修簡約,有電視,感覺輕鬆自然,要了碗羊肉細碗,但一啲都吾細碗,勁大碗丫,我原本吾知,又見佢加底只係加2蚊,真係平到邊度搵,所以仲加左底,上碟勁大碗丫真係,係平時乜仔嘅大碗個隻,好似仲要大碗,真不知道嗌大碗會有幾大碗呢…講返味道,好有媽媽嘅感覺,羊味好濃,羊肉肥瘦適中,份量好多,多到覺得佢點解可以只賣45元, 我覺得分量多個平時食羊腩煲嘅羊肉 ,佢會帶皮嘅,爽口嫩骨,湯飲落去冇半點味精,好食, 真材實料。食完暖粒粒岩晒呢個天氣食。朋友點了 豬骨湯鍋米線選豬手細碗,37元, 豬手應該係烹調過嘅,味道出,煎香過吧,湯底豬骨味濃,都係冇味精嘅感覺,舒服好食。再要了口水雞,雞滑份量多,兩人share嚟食,辣辣地正丫。我覺得佢又平又好食又真材實料,呢d咁有人情味,不是大集團嘅,我地應該要加倍支持,咁好食嘅野,要努力做下去啊,真心係好食,值得推介。
再要了口水雞,雞滑份量多,兩人share嚟食,辣辣地正丫。