2022-09-06
🔺 河內越式料理 (西洋菜南街) (旺角)收工係屋企附近食埋先返去,突然想食撈檬,見到呢間環境唔差,d 位又闊落就入去舒舒服食餐飯~🔻極品牛三寶湯河粉($69)牛三寶有生牛肉,牛展,牛丸,平時係出面食碗越車粉都成舊水走唔甩,呢到$70就有碗三餸越南湯河tim, 呢到湯底濃郁之餘,食完又唔口渴,個湯好清唔油膩,餸既份量都唔少每樣3-4件到,同埋河粉唔會濕濕濕或者一夾就斷,唔錯。🔻順化豬肉卷撈檬($62)第一次食豬肉卷,經炸過熱辣辣,入面好有肉汁,份量都唔少一碗有6條,食落香口有豬肉鮮味。另外食撈檬最緊要個汁,枱面已經放好晒調味料,你中意落幾多就落幾多(落還落唔好浪費😂),岩晒我勁中意食d 酸酸甜甜開胃野,尤其e+天氣咁熱,整返碗撈檬岩晒!🔻越式炸春卷(2件)(跟餐+$20)炸春卷外面香脆入面起足料,點埋個汁一齊食好好味,2件食晒都唔夠喉😂🔻椰果椰汁西米露(跟餐+$10)椰汁底唔係好甜岩岩好,再加埋椰果同西米露增加口感,好似食阻個甜品咁好滿足~🔻椰汁綠豆冰(跟餐+$10)同樣椰汁底,綠豆有口感唔會太淋身好好咬。
🔻極品牛三寶湯河粉($69)
🔻順化豬肉卷撈檬($62)
🔻越式炸春卷(2件)(跟餐+$20)
🔻椰果椰汁西米露(跟餐+$10)
🔻椰汁綠豆冰(跟餐+$10)
同樣椰汁底,綠豆有口感唔會太淋身好好咬。