2018-05-18
一直都對家族式經營o既小店特別感興趣,今日利用o左少少空檔,o黎到西環呢度坐坐,飲杯下午茶。餐廳唔大,一面係open kitchen,一面係檯,裡面都仲有一角有得坐。夕陽西下,黃昏時份o黎到,食客唔算多,氣氛好悠閒恬靜。「張三」就是姓張一家三口開的餐廳。從其他o既媒體得知,呢位張叔叔曾o係酒店同會所任職大廚,真係好想快d 試到佢o既廚藝呀!點o左份珍寶牛肉漢堡配薯條沙律($75 免加一),另外加$10 叫o左杯凍朱古力。下午茶o黎講比想像中大份,有d surprised!沙律菜上面淋o左一隻醬,係黑醋o既味,但帶點甜而且較為杰身,味道唔錯。薯條係粗薯條,瀋o左少少辣粉,有味得o黎唔會過辣to me。主角牛肉漢堡,o係鬆軟麵包上面,先鋪上新鮮蕃茄、醃青瓜同生菜絲,再淋上白色秘制醬汁,之後將塊接近成寸厚既手打漢堡扒擺上去,唔少得當然仲要配上香濃o既半溶芝士……未食入口,望落已經相當吸引。因為太大舊了,無可能一啖咬落去食啦~ 用刀一切,d 肉汁即刻咇晒出o黎。只見塊漢堡扒好juicy,煎到o岩o岩熟,裡面仲略帶一點紅,好考廚師o既功架。食落去,無特別多餘調味,最多只有d 鹽花胡椒咁;食o既,
珍寶牛肉漢堡配薯條沙律 ($75)
珍寶牛肉漢堡
因為太大舊了,無可能一啖咬落去食啦~ 用刀一切,d 肉汁即刻咇晒出o黎。只見塊漢堡扒好juicy,煎到o岩o岩熟,裡面仲略帶一點紅,好考廚師o既功架。食落去,無特別多餘調味,最多只有d 鹽花胡椒咁;食o既,就是原汁原味,更覺高級。
珍寶牛肉漢堡
我再一次望下廚房中為我煮完美食o既張叔叔,佢正在廚房一角坐o係度休息緊,相信係為o黎緊o既晚市養足精神。讓我送上一個無言的感謝了吧。