2018-01-07 1406 浏览
過深水埗買嘢,晚上嘅時候想起之前來過食嘢唔錯的,今晚又再來幫襯。加左啲燈燈,好青春喎!自選三餸車仔麵 (娃娃菜、滷水豬大腸、肥牛)真係唔可以相信眼前呢碗係20幾蚊搞得掂嘅車仔麵,食到佢用嘅材料都唔係渣野,仲有嗰個豬大腸,真係林過香口膠,肥脂位簡直係入口即溶,幼麵嘅麵身都好彈牙。豬肉牛油果卷真係想不到$18一串的串燒,竟然可以係咁高質!或者我應該用埋高檔次來形容!用上牛油果同豬肉呢個配搭,牛油果滑溜之中帶少少鮮味,配合埋豬肉的肉香,好Rich。牛肉爆茄卷爆茄呢個名真係唔誇張,飽滿嘅車厘茄外面用燒得香香嘅肥牛包住,咬落去首先係肥牛上面嘅燒汁的滋味,接住爆出來嘅茄汁一同食,係別一番風味,茄汁嘅酸味同埋燒汁嘅甜出奇地配合。然後一個chewy ,一個juicy 的口感接續呢個味道。腩肉串店員大力推介我試吓個豬腩肉,反正我都唔怕肥㗎啦,多塊腩肉有咩所謂(總共多三塊 ) ,點知出來效果係令人喜出望外,我仲以為會係三件肥淋淋的腩肉,但經佢地燒過或者嚴選食材的關係,望落去呢三塊肉都唔似太肥,食落味道好香添,似韓式燒五花腩嘅level。

自選三餸車仔麵 (娃娃菜、滷水豬大腸、肥牛)

豬肉牛油果卷

牛肉爆茄卷