2022-04-02 332 浏览
去開深水埗,突然諗起呢間舊店飛鷹,以前飛鷹出名要排隊、迫、快過快餐、雖然係咁,但都一定要食佢蒜蓉汁牛扒。 以平民食物價貴dd就食到”高級”餐廳嘅扒,只要食到個味道,要用刀叉,服務其次,仲有一定要鐵板,因為無咁好嘅肉扒一般會用鐵板,唔慣食生牛就可再熱一熱自行整熟佢,呢個就係懷舊平民扒嘅情懷! 如果以平民公主王子態度去飛鷹就勸你唔好去啦,食平民餐廳就應以平民口味身份去食!中午去到,都無乜人,但可能侍應習慣以前座無虛席,所以比咗張share枱,因疫情前面有塊板擋住好迫咁重點係塊板好多食物汁,好在後來比我換一張前面無板嘅位我。二話不說當然叫返經典蒜蓉汁牛扒配紅湯。餐包嘅光面😁就係經典之一,不過紅湯就少咗牛味,轉左雜菜湯味了。鐵板牛上枱,只味到一般蒜蓉汁味 無咗勁蒜香,我的經典回憶就係想食返超級勁蒜香嘛,果然,真係少咗招牌蒜香味幸好要7成熟都仲keep到,再喺鐵板熱一下就剛好啱我,肉係鬆軟嘅口感。粗薯條底部有點焦就係鐵板精髓,焦香。餐飲照舊細細杯過種凍飲。有啲地方嘅懷舊就只有裝修,飛鷹係真懷舊,所以無論裝修環境,服務,枱墊,食品等都係從前帶落嚟。想真懷舊一下呢度就最啱不過。唔好又等舊店話要執先話

重點係塊板好多食物汁,好在後來比我換一張前面無板嘅位我。

二話不說當然叫返經典蒜蓉汁牛扒配紅湯。

鐵板牛上枱,只味到一般蒜蓉汁味

幸好要7成熟都仲keep到

餐飲照舊細細杯過種凍飲。

有啲地方嘅懷舊就只有裝修,飛鷹係真懷舊,所以無論裝修環境,服務,枱墊,食品等都係從前帶落嚟。想真懷舊一下呢度就最啱不過。唔好又等舊店話要執先話唔捨得,一窩蜂咁排隊跟風去食

希望廚師能做返經典勁重蒜蓉香嘅蒜汁啦

午餐