2010-07-02 11 浏览
如果去過日本食拉麵的朋友都應該好清楚, 香港係好難搵到一間同日本一樣水準的拉麵館, 不過橫綱係可以值得推介一下. 我認為佢地煮出黎嘅拉麵同埋湯底差唔多有7-8成嘅日本水準. 始外, 係香港真係好難搵到一間平民化的好食拉麵館.. 橫綱一碗麵大約$40-50左右, 材料充足, 我認為價錢絕對合理. 不過始處環境比較狹窄, 絕對唔會係坐得好舒服的. 即叫即整的關係, 等待都需時大約5分鐘. 有試過漏單添. 叉燒拉麵, 保持一貫水準. 啲拉麵唔淋, 唔硬, 軟度啱啱好. 湯底是清湯, 我相信應該冇味精, 食完後水都可以唔使飲太多. 不過叉燒就有點點鹹, 一碗大約有6片. 味蛋絕對一定要試. $7一隻, 個蛋黄好好好~~~金黃. 個溏心入口即溶化, 滲出啖啖香味, 真係一流 . 就算唔食蛋的朋友友們, 如果有機會我都建議你地試一次.不過呢間餐館最麻煩的問題便是排隊, 早去就唔使等太耐. 如果7點先去到, 相信要等一個鐘. 大熱天時等咁耐, 入到去又坐得唔係咁舒服, 其實都幾難頂的.
. 就算唔食蛋的朋友友們, 如果有機會我都建議你地試一次.
橫綱盒裝麵
叉燒拉麵 + 味蛋