2018-11-18
想吃小籠包和生煎包,會即刻諗起上海館子。但比較出名嘅上海館子收費都比較貴💰,即使未計加一,四隻小籠包都可能要成五六十蚊,索價不便宜呢🙈🙈🙈經友人介紹下知道新蒲崗有間平民上海館子名叫<三分俗氣>,四隻小籠包或生煎包都只是$36而且仲要係超高質勁好食👑,<小肥兔>當然二話不說一定要去試。😋😋😋館子的地方非常大,分上下兩層。沒有豪華的裝修,但依然有大量食客,走的絕對是實而不華的路線。💪🏻💪🏻💪🏻〈招牌鮮肉小籠包(四隻)〉廢話不多說,先來今趟的頭號目標~小!籠!包!熱辣辣登場✨✨✨外皮包得夠穩陣,不會一夾就散,要趁熱快吃,我不客氣了。🤤🤤🤤享受完第一隻先記得影相😅有圖有真相,絕對是皮薄餡靚,入面勁多肉汁💦,小肉團肉質結實沒有多餘的肥肉。唔該來多籠吖😍😍😍招牌鮮肉生煎包(四隻)唔好俾佢停,二號目標生煎包亦緊接登場。❤️一望表層已經知道乾爽不油膩,食落一定香脆🤩🤩🤩咬開香脆的生煎外層後,肉汁一瀉而出!!🤭(好在一早準備定匙羹接住,肉汁係一滴都唔可以嘥的😅)〈涼拌雞絲粉皮〉🐥大量嫩滑雞絲🐥加上惹味麻醬同爽脆青瓜絲🥒一齊撈,滑中帶脆,濃郁滋味。😋😋😋〈砂鍋雲吞雞(半隻)〉
招牌鮮肉小籠包(四隻)
〈招牌鮮肉小籠包(四隻)〉
招牌鮮肉生煎包(四隻)
招牌鮮肉生煎包(四隻)
涼拌雞絲粉皮
〈涼拌雞絲粉皮〉🐥
砂鍋雲吞雞(半隻)
〈砂鍋雲吞雞(半隻)〉
另一上海名菜,怎可能不吃。😍😍😍
真係有足料半隻雞🐥喺度,而且不會肥騰騰,仲有皮薄餡靚嘅雲吞🍲,咁嘅價錢真係抵到爛!!😎😎😎
雞🐥嘅精華落曬啲湯汁,而且仲帶有娃娃菜🥬嘅清甜。一款餸有得食又有湯飲,性價比高。👍🏻👍🏻👍🏻
羊肉熗湯麵
〈羊肉熗湯麵〉
羊肉🐑香而不騷,肉質香軟腍滑,湯底🍲亦好濃厚,配上彈牙嘅上海麵一起吃,口感和味道都勁好。👍🏻👍🏻👍🏻
以後想食小籠包和生煎包就唔使出去捱貴餐館了💰,來實而不華的<三分俗氣>,平得嚟又好食,傻嘅先會出去食十幾廿蚊隻既小籠包。😅😅😅