今晚同朋友一齊黎到平成二十二日本料理食放題,已經好奈無食個放題,對上果次已經係上年既事。平成二十二日本料理呢間餐廳同一般食放題既餐廳都幾唔同,一入餐廳就見到居酒屋風格既裝修,我地其實係食八點半至十點半呢個時段,雖然我地早左,但係店員好快就為我地安排座位,值得一讚係餐廳好貼心,枱與枱之間有張椅俾我地放下袋。餐廳既選擇非常多,有刺身小食(12款),小食(8款),卷物(7款),壽司(11款),飯/麵(6款),炸物(12款),燒物(8款),和食(9款),另外仲有無限量供應既飲品,包括有汽水,啤酒同清酒,甜品就有泡芙和不同口味既雪條。我地一坐低就迫不急待畫野食,跟住就拎野飲準備喪食喇!!1.刺身刺身我地總共Order左兩轉,第一轉叫左刺身蝦,北寄貝,海螺,三文魚,希靈魚,油甘魚同象拔蚌刺身,餐廳仲送左一板既海膽俾我地,第二轉就再添加左帆立貝刺身,全部既刺身都好新鮮,共中象拔蚌刺身最有驚喜,食得出好鮮甜2.小食小食就叫左牛油粟米,安格斯牛柳粒,小八爪魚,牛油粟米既牛油味非常重,粟米係新鮮粟米,因為真係太好味,我地都點左兩次。另外牛柳粒係用左安格斯牛,牛肉味非常之濃郁,加埋洋蔥同蒜片一齊炒,非常野味

我地一坐低就迫不急待畫野食,跟住就拎野飲準備喪食喇!!
1.刺身
2.小食
加埋洋蔥同蒜片一齊炒,非常野味。八爪魚不個不失,雪得好夠凍。
3.卷物
因為怕試唔到太多野,所以只係叫左一個鰻魚手卷Share食,鰻魚一般般,但鰻魚的份量很多。
4.壽司
壽司我地只係叫左4款,有火炙三文壽司,花之戀,鰻魚壽司同生牛肉壽司,其中生牛肉壽司係我第一次食,牛肉無血腥味,牛肉味唔算好濃,反而有小小似食巴馬火腿
5.飯/麵
雖然食到好飽,都有order一個綠茶冷麵食。個冷麵賣相好精緻,有一隻生既蛋俾我地拌呢食,冷麵煮得有點太淋,醬汁亦有點淡,不太推介。
6.炸物
炸物我地叫左4款,有天婦羅蝦,天婦羅粟米,軟殻蟹同埋炸芝士,炸物炸得金黃色,
由於係即炸,上枱果陣仲係好熱。其中天婦羅粟米幾特別,第一次用天婦羅既食法。另外天婦羅蝦都同一般既餐廳做法唔同,佢既粉醬好少,而且無落到麵包糠,我還是比較喜歡食一般既天婦羅蝦!!軟殻蟹好新鮮,另外炸芝士好香脆,奶味好重。
7.燒物
燒物只係叫左兩款,因為實在太飽,分別係燒冬菇和放題必食既烤羊架。燒冬菇燒得夠乾,小小海鹽調味已經好好味,另外烤羊架都好出色,
唔會太勁羊羶味,羊肉好嫩滑,有小小香草味。
8.和食
和食叫左煎餃子&鵝肝。煎餃子一般,煎得唔夠香脆,反而鵝肝真係好好味,煎得好甘香,我地重覆叫左4次。
總括來說,餐廳食物既食物質素唔錯,食材都幾新鮮,由其是係刺身,全部都好新鮮,另外店員好Nice好細心,服務好好,成日幫我地收碟同介紹食物。
另外餐廳提供既無張啤酒同清酒,好適合一大班fd聚會,係餐廳既一大賣點!!
2017-03-21