2019-04-09
今晚嚟到觀塘搵野食,見到呢間越南咖啡室,有一段時間無食越南野,一於入去試下。入到去見到環境佈置得幾有越南風,屋邨商場嘅餐廳嚟講叫好好嫁啦!叫左兩個無骨海南雞飯,一碗馬拉盞炒通菜,同一杯倒立青檸薄荷梳打特飲。首先海南雞飯嘅飯夠油,食落都有淡淡雞油香,但感覺唔係太新鮮。雞塊其實唔係全部無骨,係大部分,但呢點就算啦,無咩所謂。主角雞完全無雞味,一定要點醬先食到,雞亦唔滑,食落覺得好老。另外,芥蘭菜係就咁水煮,亦係乜味都無。整體嚟講,成個飯,得個醬好食。叫呢個倒立特飲係想試下薄荷加青檸同雪碧嘅味道。倒立除左特別之外,另一用意係避免太多汽水接觸冰,冰溶得太快,一下子溝淡哂。飲落好重薄荷味,同雪碧幾夾,味道好新鮮。但如果怕薄荷果太重嘅朋友應該會覺得太多薄荷味,所以可以成枝汽水倒哂都無問題!馬拉盞炒通菜終於有返驚喜。同平時好食嘅泰國餐館炒嘅通菜好似,味道夠,通菜亦保持爽脆。呢碗菜係成餐飯最好食的!埋單大約一人一百蚊到。
埋單大約一人一百蚊到。