香港人掃街就有魚蛋燒賣,而韓國隨處可見嘅街邊小吃就係一串串插在鍋湯中的魚糕,逐漸款式亦越來越多例如有芝士年糕蟹柳、包香腸、混入蔬菜😋尖沙咀同北角原來開咗依間韓國魚糕專門店,魚糕係韓國直送香港!聽聞在韓國共有23間分店,韓迷去開韓國就可能會比較熟悉🤣;職員都係韓國人添😂👆🏻上面款式仲有2+1優惠😋果日約晚上7點經過,可能已經晏所以唔算好多款式😞因為都見好多人入嚟幫襯買。仲有熱辣辣嘅魚餅串🤩香港店獨有麻辣湯魚餅!小店舖位空間唔算好大,採用麵包店形式,自助拎托盤夾款式再結賬比錢。不過最入係有張長枱凳可供客人坐低享用,仲有個微波爐同醬料可以翻熱魚餅棒食,依點反而幾細心😂👓原味魚餅湯(套餐) $28一串總共有5舊,一塊實心魚捲、一塊魚餅、兩塊摺疊咗嘅魚糕、一塊空心獅子狗。入口真係好重魚味,但又唔會有腥味,質感彈牙唔會煮到淋哂,無糊口感,由於長期浸係高湯中所以魚糕吸哂味,一咬好重高湯味。並且有蘿蔔四舊💁🏻‍♀️魚餅湯嘅胡椒味比鯷魚乾味強烈,味道反而冇韓國咁地道濃郁,不過勝在夠熱辣辣冬天飲啖暖身好舒服,同埋我對魚餅比較大期望🤤;香港店獨有麻辣湯魚餅!但我唔太食得辣所以冇試🤣👓泡菜豬肉黃金魚球 $20中

👆🏻上面款式仲有2+1優惠😋

仲有熱辣辣嘅魚餅串🤩香港店獨有麻辣湯魚餅!

👓原味魚餅湯(套餐) $28
香港店獨有麻辣湯魚餅!但我唔太食得辣所以冇試🤣

👓泡菜豬肉黃金魚球 $20
中間好大個豬肉餡,肉汁juicy唔會起哂一粒粒豬肉筋,調味方面都好夠味不過食唔到有泡菜🤣魚糕蘸上麵包糠新鮮現炸,呈金黃色脆卜卜幾香口,咬落脆得來又彈牙口感有別於麵包。
👓芝士棒魚餅 $23
魚餅中間有條芝士🤤但淨係較咗翻熱30秒唔係太長所以食嗰陣芝士未去到全溶狀態,屬半溶芝士仲有個條狀形係有咬口。芝士味唔屬於嗰種好濃郁強烈嘅味道所以無蓋過魚餅味道,同埋兩者味道意外地夾🤤
👓年糕魚丸卷 $22
年糕係非常大條!頗有煙韌度配上面身所包住嘅魚餅,整體口感幾豐富。但因為個年糕本身係無咩調味所有少少寡,建議擠點韓式辣雞醬(枱上的調味架),味道即刻昇華哂,醬料輕微辣但幾惹味。
👓培根魚餅棒 $26
魚餅棒由大大塊煙肉包住然後蘸上麵包糠炸,咬落原來成條棒都係魚餅肉真係啖啖肉😂 彈牙嘅魚餅帶點咬口嘅煙肉,雖然有煙肉但食落又完全唔油膩喎。
⭐️價錢雖然唔太便宜,不過如果放工經過都會想買串嚟食🤣