2014-12-29 1163 浏览
依家幾乎每次出街食飯都要食甜品先叫完成, 食完容記之後特登行去太子食甜品~ 朋友想食雪糕不過我想食中式甜品, 結果入了這間227試試... 這裡裝修真的很有趣, 非常古代中國味, 顧客是客倌而廁所是茅廁, 幾乎令我點菜想叫小二雖然中國風, 不過都有西式甜品, 滿足朋友的願望, 點了一個有雪糕的綠茶布甸~ 布甸味較淡不過都有綠茶香, 而且夠滑, 連雪糕或紅豆一齊食會更有口感!比較有名好似就係呢個糖不甩三食! 黃豆粉, 甜椰絲, 抺茶粉~ 我點了太多抺茶粉令到糖不甩太苦, 甜椰絲最好味, 甜甜地又香口! 黃豆粉就一般啦, 無咩特別... 不過糖不甩本身較實欠煙韌, 白色綠色味道都無咩分別~唔知點解呢度叫227甜棧, 又不是在227號, 令我最深刻的反而是中國風味, 而不是食物本身, 看來食物需要再下了功夫~
綠茶布甸配紅豆雪糕
糖不甩三食
$34 (宵夜)