2007-01-23
剛過咗嘅禮拜我可以用兩個字去形容:平凡。天氣唔凍又唔熱、天色唔晴又唔雨,去打波由於太耐冇打,打得唔太好又唔太差。打完波成個人又唔係太攰,不過五臟廟已經呼呼作響。朋友提議話去旺角附近食北京嘢,佢據聞呢間店舖已在該區開業有一段日子,响當區嚟講都有啲口碑。由於我地要急於祭五臟廟,响冇其他更好提議嘅情況下,就下咗決定。呢間店舖嘅內部裝修富有(或扮富有)傳統特色,餐牌上所顯示嘅都係一啲廣為人知嘅北京小食(有啲好似唔係)同埋菜色。我地五個人七嘴八舌咁點咗小籠包、鍋貼、紅油抄手、淨雲吞、排骨拉麵、担担麵同埋西蘭花。先講辣嘅嘢,無論係担担麵抑或係紅油抄手,都唔係話整得好辣。雖然咁樣整法比較啱大多數人嘅口味,但係就失卻原有菜色嘅風味。例如紅油抄手咁,同將淨雲吞撈落紅油抄手一般,係完全食唔出有咩嘢分別,証明紅油抄手嘅雲吞仲未話好入味。担担麵醬較稀,撈勻之後冇乜香味。至於小籠包及鍋貼就合格,咬入口都可感覺到內裡肉汁四溢,肉汁都頗豐富嘅。排骨拉麵就冇得食,因為俾其他人食晒。埋單總共一百七十二蚊,論價錢就一啲都唔貴喇。不過整體感覺都係比較普通,呢方面就已經拉低咗唔少分數,所以我都唔敢响度大力推介呢間食店。