2014-10-30 2037 浏览
我好鐘意食米線, 所以好喜歡周圍試新店. 但就因為太喜歡, 所以對米線都有D要求.有一日男友同我講, 佢同事帶佢食左一間好鬼抵食既米線, 話下次一定要帶我去試.我的座右銘係: 心動不如行動, 所以聽完男人咁講第二日就去試啦. 本身都唔抱住咩期望去食, 你要知道, 依家物價高漲, 抵食唔等於好食架嗎, 而且好多食店都已經唔係良心食店. 就因為無期望, 往往反而有驚喜.“老闆娘”店面唔算大, 但就乾淨企理. 當晚8:30PM去到已經FULL晒. 不過等左幾分鐘就有位lu~先俾大家睇下張點餐紙, 款式都幾多, 而且每款餸都係劃一價錢+$8. 我覺得方便客人計算.同埋有米線、拉麵同銀針粉3款選擇. 真係好少見到有店鋪會有銀針粉揀, GOOD.不過提提大家銀針粉係熱銷ITEM, 好多時過左8點幾就會沽清. 想食既就要早D去啦.我叫左個淨酸湯米線底+健康有營* HK$ 46呢喥每碗面都有我4個拳頭咁大, 好大碗.*健康有營= 豆腐、蕃茄、枝竹、雜菇酸湯既酸度岩岩好, 好開胃. 而且湯底有少少肉碎唔會太寡. 對於女生黎講, 米線分量比較多. 我就食唔晒一碗啦.男友叫左清雞湯小辣拉麵+雲醬豬軟骨+招牌

我叫左個淨酸湯米線底+健康有營* HK$ 46
呢喥每碗面都有我4個拳頭咁大, 好大碗.
*健康有營= 豆腐、蕃茄、枝竹、雜菇
男友叫左清雞湯小辣拉麵+雲醬豬軟骨+招牌酥炸雞球+野菌腐皮卷 HK$ 62.00

雲醬豬軟骨:夠軟身, 而且軟骨位炆到食落好似牛筋咁.
我淺嘗左少少, 對於唔太食得辣既我黎講都可以接受到,如果你係Spicy girl or spicy boy 應該可以挑戰更辣的level. 而且呢喥所有炸品都係即炸同另上的, 所以熱辣辣上枱會好味好多. 而且其中一人叫都可以大家share一齊食.
炸雞球: 一碟有4件雞球, D雞球好鬼大件, 我覺得應該叫雞件先岩. 雞球食落唔乾而且內有汁好JUICY. 咬落雞球的表層肉是黃黃地色, 我覺得好似帶有少少咖哩味.
野菌腐皮卷: 外皮炸到金脆, 內里有野菌、粟米而且帶有奶油香,真係好好味.推介.
但唯一個問題就係好油膩, 我食完一件已經覺得好油.
總體黎講, 滿意度好高. 店員工作效率高而且有禮貌,依家老闆娘已經成為我最喜歡既米線店頭3位啦. 我一定會不斷再encore.
2014-10-24