2021-10-03 11 浏览
今日下午六點左右,一行二人嚟到火五越式牛肉粉專門店,直接有位唔使等。店面面積唔大,但乾淨企理。嗌咗碗招牌火五火車頭牛肉檬粉、火五和牛牛丸+扎肉粉;兩客小食,意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(四隻)、蒜蓉牛油蝦球(五件),再加杯凍越南三式冰。不得不說,佢哋嘅粉面份量真係好勁,勁大碗!!但絕對唔係虛有其表得個碗大!我胃口唔算細,但正係食碗面都好夠飽,而且幾款特色粉面價錢平民,呢兩款分別都只係$62同$48咋!先講講個招牌牛肉檬粉,入面有扎肉、牛丸同牛肉。佢嘅牛肉最岀色,有牛香但唔羶,而且夠軟稔,大大舊,食得好滿足!而和牛牛丸扎肉粉嘅和牛丸係好彈牙,好有嚼勁,而且亦有牛嘅脂香。蒜蓉牛油蝦球同蒜蓉牛油雞翼嘅蒜蓉味唔會好重,唔使擔心食完有口氣。蝦球肉質都算彈牙;雞翼肉質尚算嫩滑,但味道略嫌淡,唔太食得岀黑醋汁嘅味道。三式冰入面嘅椰味幾香濃,咬落有嚼口。而枱面有幾款醬料俾客人加料,其中隻河內沙爹XO醬幾惹味,大家不妨試試~~

2021-09-12