2010-03-04 10 浏览
同band隊慶功宴, 選擇呢間主要原因係budget之內 & 地點就近最後發現都係一間平價又好好玩既無火韓燒餐廳!!一訂就問有冇窗口位, 佢話多數窗口位都係打邊邊的, 不過都會盡量留窗口位當日再打去confirm (佢唔會打黎confirm的), 再問一次有冇窗口位, 佢都話會盡量留幸好去到都真係有窗口位, 雖然外面唔算有咩風景, 不過算係餐廳比賽入既區域, 都比較靜而且卡座2邊都望到大電視, 一路食一路睇劇集都唔錯!因為有人遲到, 所以落order計2小時就可以延遲至齊人, 不過上限應該係半小時為止坐低時見有個蓋蓋住燒爐, waiter奉上一碟3款既調味料, 應該係麻醬、豉油、甜酸醬order字很環保地有4個直行, 第一行係「落單」, 之後3行都係「加單」, tick滿4行先換另一張紙人齊可以開始食喇!一落order就即有飲品送上, 汽水任飲, 酒精飲品 & 果汁半價waiter即時開爐, o~原來係無火煮食! 下面係發熱線呀!! 好特別!事後我地就會發現好好多, 因為無火, 唔需要用油, 所以無咁肥~ 每人會送刺身拼盤, 本來4人送海膽一板, 佢話無晒, 話俾多d刺身我地, ok
最後發現都係一間平價又好好玩既無火韓燒餐廳!!

而且卡座2邊都望到大電視, 一路食一路睇劇集都唔錯!

人齊可以開始食喇!

waiter即時開爐, o~原來係無火煮食!
下面係發熱線呀!! 好特別!

每人會送刺身拼盤, 本來4人送海膽一板, 佢話無晒, 話俾多d刺身我地, ok啦
雖然拎到黎都唔覺得有多左, 不過都無所謂啦~

開始燒喇!
佢有個鐵鉗既, 朋友幾乎全程拎住做大廚, 佢話都拎得幾吃力, 需要好大力先夾到...
waiter都有教路, 例如薄d既野放係邊d, 厚身既放中間...我地都照住燒, 加上材料拎黎係無調味料, 自己加的, 感覺比較健康吧!
可惜以肉居多, 菜類較少, 難以太健康...

大部份肉都好好味, 特別係「A5和牛」, 雖然唔知真偽, 但燒一陣放入口既感覺好正!

p.s. 無火無油, 少好多油煙...
2010-03-02