第一次係OpenRice 寫食評 就獻左比1仔便當😂 雖然之前喺WhatsApp同埋社交平台都有讚過,但1仔便當嘅服務同食物質素真係好值得我喺OpenRice寫一篇食評去大讚👍🏼其實幫襯過1仔便當好多次,無論係到會定係盆菜,1仔便當次次都唔會令我失望,食過嘅親戚朋友都會大讚👍🏼年初一已同親戚試過招牌盆菜同海味盆菜,食完之後一直想搵機會encore,今日情人節,又凍凍地,又唔比出街食飯慶祝,最好最方便就係叫個盆菜返屋企慢慢嘆😋今日order咗4-6人招牌盆菜($668)先講食物質素,盆菜攞到返屋企仲係暖,每樣材料都非常新鮮,食得出絕對係即日整,唔係賣隔夜料。我哋一攞到返屋企就即刻翻熱食。大花菇真係好大舊,食完一舊都飽飽地,又夠「淋」同入味👍🏼鍾意食肉嘅,一定要食脆皮豬手同埋扣肉,真係好食到痴左線!扣肉超「淋」超入味,仲要超大舊,再搭埋入面嘅梅菜,真係可以送一碗飯。(知道食盆菜好飽,但真心建議煲定飯嚟送扣肉😂)豬手啲皮加熱完都仲係脆,豬手又勁足料,真係成隻上,仲有條骨可以比飲酒嘅爸爸慢慢「選」,食完真係勁開心勁滿足!今次令我有驚喜嘅係潮洲大魚旦,一盆足足有6粒,每粒都大過乒乓波,最緊要係真

今日order咗4-6人招牌盆菜($668)

大花菇真係好大舊,食完一舊都飽飽地,又夠「淋」同入味👍🏼

鍾意食肉嘅,一定要食脆皮豬手同埋扣肉,真係好食到痴左線!

今次令我有驚喜嘅係潮洲大魚旦,一盆足足有6粒,每粒都大過乒乓波,最緊要係真係有魚味同彈牙,而唔係攞啲麵粉嚟Hea我。

鴨掌都好入味同好淋,老人家都食到👍🏼 豬皮大大塊又夠厚,仲要好乾淨冇毛(因為我好怕食到啲豬皮有毛),好爽口,又入味,好正!

蘿蔔冇渣,愈滾愈好食;芋頭夠粉、支竹都好入味,髮菜又夠多,兩個字:滿足!

如果淨讚冇彈,我怕大家以為我係打手,今日唯一美中不足嘅係今日冇旺菜,改左做椰菜,旺菜真心好食啲,不過疫情關係,冇咩菜賣,我都好明白😮‍💨

最緊要最緊要係,每次食完都唔口渴,呢樣我好滿意👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼😋😋😋

份量方面,雖然話係4-6人份量,但大家絕對可以放心,因為個盆菜好足料,每樣餸都有6舊,絕對係6人份量。我哋一家人都係大食底,今日4個人食,都淨返好多,聽晚翻熱又可以食過!開心🥰

服務方面,1仔便當真係好抵讚,亦係我點解次次都要幫襯佢嘅原因之一。次次whatsapp 1仔便當,靚女職員都覆得好快,又有禮貌。又會推介有咩好食、值得食嘅比我。今日知道我屋企有老人家一齊食盆菜,又好細心咁將啲芋頭切細啲比我,方便老人家食。去自取盆菜時,又幫手拎盆菜上的士,今時今日咁嘅服務態度真係唔知係邊度搵!

所以如果大家想叫盆菜同到會,我真心推薦1仔便會!

再一次多謝1仔便當咁用心為我準備食物❤️

4-6人招牌盆菜