幫襯勁買💛 蟲二➰ @poach_hongkong大家呢個long weekend有冇覺得周圍都係人🥴 呢幾日冇去旅行留咗係香港,唔想同人逼而會避免出銅鑼灣、尖沙咀嗰啲地方🤼 所以聽到朋友話約係旺角食lunch即刻say no😂 朋友話聽個名「蟲二」就知啦📚 風月無邊,有景色美好宜人,身心舒暢嘅意思喎😅 中文差嘅表示唔識🥲 原來喺旺角鬧市中都有一片淨土,係開揚嘅天台抬頭就見到天空見到月亮🌙 Guinness Toast & Fresh Salad with Salmon🥪看似簡單,但樣樣都係自家製👨🏻‍🍳 Guinness Toast 口感唔似平時sourdough同rye bread咁,反而似banana bread咁綿密濕潤,密度好高,所以都好飽肚🍞 獨特嘅黑啤發酵香🍺 加上甜甜地嘅紅莓,一試難忘🥹第二樣自家製嘅就係杏脯醬沙律醋,柚子沙律醋同杏脯醬搽多士就試過🤣 呢個清爽開胃嘅組合甜甜酸酸咁,均衡好好味❤️太陽蛋流心又脆邊💥 煙三文魚一啲都唔hea👍🏽 除咗卷成朵花之外,仲微微炙燒過,油脂味更突出🔥甘酒烤果仁 低糖伯爵茶奶凍Amasake Roasted Nuts EARL GRE
幫襯勁買💛

蟲二➰
@poach_hongkong

甘酒烤果仁 低糖伯爵茶奶凍Amasake Roasted Nuts EARL GREY FLAN🍮

店員特別推介嘅蟲二發酵企劃✨

限量製作,一星期製作一批🗓 每次味道都唔會完全一樣⚖️

雖然叫甘酒,但其實完全不含酒精,酒鬼唔洗太開心😂 而係由米麴製成,澱粉自轉化而產生甘甜口感🌾 取代糖漿同糖水,味道自然,仲有豐富嘅葡萄糖、胺基酸同維他命B💊

甘酒食落去奶味好重,有少少似麥精📦 配搭低糖版嘅Flan,互相補足🔀 Flan質感挺身滑溜,茶味好香,見到好多黑色一點點嘅茶粉⚫️

Green Grape 葡萄綠茶 (淡香)🍇

Green Grape 葡萄綠茶 (淡香)

「德茶」諗係來佬野啦🇩🇪 見係成個茶壺咁上好驚喜,然後聽到店員話飲晒可以refill就仲happie🤣 雖然最後都冇refill,因為飲晒已經成肚茶,好抵👻

店員一放低我地就即刻倒出嚟飲,仲諗緊果然如menu講咁幾淡香😹 點知原來係我地太心急,飲咗一細杯之後refill個味都差好遠,清新帶點果香,入口唔甜零負擔🤤

Natural Purple Haze 洛神花青檸紫梳打☔️

Natural Purple Haze 洛神花青檸紫梳打

又喺小店嘅自家煮🤟🏼 自家調製嘅syrup mocktail🍹 洛神花、青檸同薄荷三種味道好平衡,底層嘅柚肉粒粒多汁飽滿🍊🌿

值得一讚嘅係凍飲提供嘅係環保飲管,更重要嘅係唔會飲到一半枝管會濕同溶咗,而改變咗飲品嘅味道🫢

支持良心小店💛
Natural Purple Haze 洛神花青檸紫梳打
Green Grape 葡萄綠茶 (淡香)