2017-07-12
要帶台灣朋友仔喺香港搵食真係好難架,話晒台灣美食多羅羅,淨係夜市都夠你食啦!今次就佢住嘅飯店附近,揀咗 Brick Lane! 坐低落佢都表示環境唔錯嘅,唔知道食物方面佢有咩意見呢?其實我哋點幾都係一般 cafe 常見嘅食物,四個人份量叫咗 all day breakfast,鹹味 pancake,pizza 同埋 pasta。All day breakfast 係比其他餐廳豐富,而且配埋 hash brown 係正嘅。到 pancake 啦,係有鹹或甜嘅選擇嘅,咁我哋梗係試新嘢,所以要咗一份 cream chicken 口味。配 pancake 呢種食法幾特別,我自己本身鍾意佢哋 pancake 嚥嚥靭靭嘅口感,而索咗啲汁好惹味。輪到下一味餸,Pizza 係薄皮果隻,每人可以食到 2 大件,而且 vegetarian pizza 上面鋪咗滿滿嘅 rocket leaves(係我最鍾意架),感覺好清新。可惜最後 carbonara pasta 落漏咗單無嚟到,而我哋又食飽飽,所以 cancel order 就算了。無理由唔叫嘢飲嘅,建議咖啡系列都係比較穩陣。同行者點嘅 green te
無理由唔叫嘢飲嘅,建議咖啡系列都係比較穩陣。同行者點嘅 green tea latte & rose latte 都好香噴噴,都係奶味較重,咖啡味唔太突出。但係我哋嘅 special drinks 就出事啦,就連 lychee cocktail 都好重藥水嘅味道。