2010-01-29
今時今日酒樓競爭好大,第一係低食、第二係師傅、第三係用料,環境同服務反而不著意。爺爺生日去邊度食飯,想咗好耐,話就話佢無所謂,最奄尖又係佢,一次係灣仔間稻香食過唔高興,擺係心入便幾年!難招呼爺爺好識食,新派菜唔鐘意,佢話淨係食裝修,原材科同師傅其實好低級,佢唔buy!我以前試過去呢間飲壽宴,對佢嘅手剪奶皮乳豬、包羅萬有、火朣翅印象好深,今次試吓呢間啦!事前我都幾緊張,親自去點菜揀料两次,都係"太子爺"親自招呼(好認真)。手剪奶皮乳豬 - 好瘦、熱刺刺、脆卜卜,个个都讚嘆不已,爺爺少食肉,都食咗兩大嚿,細路最鐘意食香口野,又係兩大嚿,落手落腳食咗第一个菜,个个都飽飽地,正火朣翅 - 翅身要幾粗、幾多両是自己定,豐儉由人。最正係湯底,火朣香到不得了,不要以為火朣係湯渣,攞出來原隻上枱,又食晒!爺爺次次都係食東星班,以前都試過連游水嘅東星,肉係霉,好驚條魚唔靚,聽"太子爺"話要"黃皮老虎",約两斤幾一條,嘩!好有海魚味、肉滑、連皮都好油香,師傅蒸到剛剛好,超滑!芝士焗龍虾 - 汁嘅香味夠濃、稠度適中,比美出名嘅"竹園",OK包羅萬有不敢點,雖然有花膠、海參、鵝掌、冬菇、蠔豉,最敝係半邊
包羅萬有不敢點,雖然有花膠、海參、鵝掌、冬菇、蠔豉,最敝係半邊冬瓜墊底,實比爺爺鬧,所以位上遼參鵝掌,扣得好好味,夠霖。
其他較普通嘅芝麻雞,都寫明用"生劏走地雞",夠認真,不過,都已經食不下,打包拎走!
熱暈係帶子、螺片,OK
母子蟠桃壽包,裡面有小壽包,逗得爺爺最開心,証明並非"東海"最出名,"東園金閣"都出名!
單尾"鴛鴦飯"、水餃麵,樣子好正,又食不下。
糕品 - "鴛鴦飽",招牌流沙飽加奶皇飽,老人家、小朋友都照顧到,夠 體貼!
甜品 - 原隻椰皇杏汁燉海底椰,真係香滑到不得了,褲頭鬆開都要食!正正正!
埋單6000元/一圍,計落好化算,免加一,包紅酒、啤酒、汽水、雀片。
埋完單想繼續打麻雀,可以上樓上"金閣會",再叫飲品、小食才計錢,抵抵抵!
喺稻香食嗰次,無一樣食得都要9980埋單,食完揼心都不敢出聲,費事俾爺爺鬧