1K
2016-10-10 532 浏览
對於喜歡東南亞旅行嘅我地中海菜就較少機會接觸到,但今晚同朋友去了一間食希臘菜嘅餐廳,最緊要主廚原來係希臘人,而店內經理用唔咸唔淡嘅廣東話同我們介紹菜式,好開心的!叫了個湯Santorini's Favored Tomato Soup - $70個湯超級濃郁蕃茄味,當中混埋天使麵條,入口時好有口感,重有好香嘅Basil,所以個湯飲後亦感覺到有少少草香留在口中嘅感覺另點了個主菜from the grillsMeat Lovers Platter(850gr.) - $490嘩大份到呢,上面有豬,有牛,有羊,有雞,重有Greek pita bread 同 Greek style fried potatoes差點忘了條Greek sausage 雖然羊唔係至愛,但廚師用了不同香料處理後,個種羊肉味真係吃了都唔知,用豬肉整成嘅漢堡扒,入口肉質軟熟充滿肉汁,而牛扒係西冷扒,入口軟熟多汁,不過個雞胸就比較嚡,可能比較乾身(希臘菜特色掛),另條希臘腸亦好肥美,軟熟多汁!另跟上嘅麵包加埋個啲芝士乳酪,真係十分開胃 ,自問是一個食肉狂,今晚真係有啲漏!幸好飲杯fresh juice Greek Yogur
叫了個湯
另點了個主菜from the grills
差點忘了條Greek sausage
幸好飲杯fresh juice
Greek Yogurt & banana$65
好香嘅香蕉味,味道又帶少少酸,用攪拌機打混,令你會覺得好開胃
而餐廳外重有個無敵露台,喜歡吹吹風,吸收一下外面空氣嘅朋友亦可以選擇!