之前一月見網上團購有鯉魚門海鮮餐, $168 十道菜諗住好抵, 咪約埋其他海鮮精一齊諗住食下吹下水, 點知結果係十道氣多過十道菜本身諗住鯉魚門咁遠, 搵個星期五諗住唔使趕住番屋企第二朝又番工咁辛苦, 所以一早打電話頂枱, 預約既時候已經好唔明白, 點解book 左唔可以取消同改時間. 仲有兩個月既時間都唔可以??(未免太霸道了. 咁無計啦, 團購都買了, 都要book 架啦. 所以就訂左一個星期五. 團購時又無講明乜時間可以用, 打電話時先知只可以 6-8:30pm, 8:30-11:00pm. 放工根本無可能6點去到鯉魚門, 咪揀左後面個時段囉. 一行人8:10分到達,疑似老板女既店面話未夠鐘, 要我地八點半先可以到. 咁咪行下先囉. 8:25分折返, 仍然無得入座, 門口仲多幾班都應該係團購既食客. 問,疑似老板女安排入座, 佢又忙到唔多理你, 咁即係點? 大家一齊企晒係門口等, 問左好多轉都無結果, 開始忟忟地. 再問之下先叫做答左門口個張會安排我地坐. 但佢又唔催人走. 好啦無計啦, 等到9:10分, 門口張枱終於肯起身了, 我地諗住等左成個鐘終於有得坐低了..

(未免太霸道了

大家一齊企晒係門口等, 問左好多轉都無結果, 開始忟忟地. 再問之下先叫做答左門口個張會安排我地坐. 但佢又唔催人走. 好啦無計啦, 等到9:10分, 門口張枱終於肯起身了, 我地諗住等左成個鐘終於有得坐低了.. 點知,疑似老板女忽然又話呢張要俾另一班人, 要我地等門口另一張枱, 兩張枱係一樣大, 而佢地只係多我地一個人. 明明我地等左成個鐘, 點解仲要我地等? 更加火
我地加門口等緊既其他食客都開始火晒, 態度勁差!!

差唔多9:20分, 門口另一張枱終於肯起身.,疑似老板女自己出黎執枱. 唔睇由自可, 一睇, 簡直唔想睇亦唔想相信, ,
疑似老板女掃走晒枱面人地食完既蝦蚧殼, 用塊枱布好求其咁抹一抹張枱就安排我地坐低, 枱面張膠枱布唔諗住換.......我地一行人簡直唔敢相信
點可以咁唔衛生??? 個刻未食已經無晒胃口
, 大排檔膠枱布啫. 唔係咁呀???? 若你話環保? 我情願你唔好用, 直接用枱面抹乾淨好過. 但你又唔係, 仲要俾我地睇住人地之前食淨個D 殼......係咁處置, 真嘔心
. 我地好强烈咁抗議之下, 有個侍應拎左另一張花過世界地圖既膠枱布出黎舖左係枱面. 仲要話平日唔係咁, 星期一至四會好好多, 但我地唔會信囉. 如果唔係團購俾左$$ , 我地一早過海鮮街食飽飽起得身走添喇.

實在太汚糟, 大夥兒莫講話相機, 連電話都唔想擺枱面. 所以一張相都無映低. 我地自己仲要用濕紙巾抹個枱面, 餐具抺幾遍先夠膽用. 仍未有得開餐, 一路聽到的就係其他食客既各種投訴. 差唔多9:45分, 終於開始上第一道菜:

椒鹽瀨尿蝦 - 超細隻, 又無膏. 唔夠入味

豉油皇中蝦 - 中蝦得一半, 夾雜左其他蝦仔(白癡都知佢唔係中蝦). 無乜豉皇味.
最奇既係...上多兩個餸之後個侍應無拿拿拎多幾隻大大細細既蝦出黎倒番落黎. 仲要話之前俾少左
. 都唔知係唔係人地食剩.....

鮑魚仔 - 好似無用過調味料, 豉油都無. 淡過食粥

辣酒花螺 - 細粒到呢, 差啲搵唔到肉

糯米飯 - 白雪雪無啲顏色, 但出奇地幾好味

避風塘抄蟹 - 唔似避風塘. 只係辣蟹, 仲要又係細細隻

效外油菜 - 上大陸食肆都未有咁令立立. 超多油

清蒸魚 - 幾好味, 夠滑,蒸到剛好離骨, 係全晚最好既一道菜

清湯龍蝦伊面底 - 蝦係熱的, 面係冷的...仲要梗繃繃

魚湯 - 味道尚可

總括黎講, 雖然係團購價, 但都無可能咁唔掂之外. 咁既服務同衛生. 我諗莫講話我, 我都一定唔會俾我啲好朋友幫襯呢間金利來.
2013-03-08