2010-02-08 99 浏览
周日睇完貓展就去開飯,呢晚去土瓜灣老友介紹既鬍鬚安火鍋。見佢門口貼住好多無線來訪問的廣告,以潮式特色火爐出名﹗老友話呢排佢地打親邊爐都係來呢度,食物水準相當高,咁就要試下喇﹗雖然無同老闆阿安哥無傾計,不過笑容可掬,十分客氣有禮,見到佢食都食得開心0的﹗花膠藥材蟹鍋本來平時吃就$138,不過今次老闆話佢地得番巨花蟹,要$300一鍋。人一世物一世我地一向都唔抗拒,三百就三百啦。蟹是印尼花蟹,個鉗成隻兩隻手掌咁大,兩斤幾三斤重,我估咁鬼大隻在街市買都要成二百幾蚊。多肉得不得了,啖啖肉,蟹肉鮮甜實淨,大家也讚好﹗個湯底十分濃郁,花膠很多,第一次食吸哂0的湯味,好綿好軟,又幾好食喎﹗呢度0的蝦超大隻,又唔係貴喎﹗$42兩隻。蝦肉實淨爽甜,大啖大啖吃超過癮。來鬍鬚安必試炸魚片頭,$30,即叫即炸即食,唔洗淥就咁食,脆卜卜又彈牙,滿口魚香。特級牛頸脊,$138大碟﹗呢度有腩位同脊位揀,我地嫌腩位會肥試脊位。片片都相當厚切,雪花紋理平均,色澤紅潤,賣相超靚。。輕灼半熟後入口軟身腍滑,厚切之下牛味相當濃郁,juicy又香甜,吃時根本不用蘸豉油,已是絕妙﹗墨魚滑一碟只係$30,彈牙爽口,中間有不少墨魚粒,
周日睇完貓展就去開飯,呢晚去土瓜灣老友介紹既鬍鬚安火鍋

見佢門口貼住好多無線來訪問的廣告,以潮式特色火爐出名﹗

人一世物一世我地一向都唔抗拒,三百就三百啦。
多肉得不得了,啖啖肉,蟹肉鮮甜實淨,大家也讚好﹗

呢度0的蝦超大隻,又唔係貴喎﹗$42兩隻。
蝦肉實淨爽甜,大啖大啖吃超過癮。

特級牛頸脊,$138大碟﹗
呢度有腩位同脊位揀,我地嫌腩位會肥試脊位。
片片都相當厚切,雪花紋理平均,色澤紅潤,賣相超靚。。

墨魚滑一碟只係$30,彈牙爽口,中間有不少墨魚粒,食落有質感,如墨魚味可以再濃一點更正﹗

大蟶子,又係唔係貴,$42兩隻﹗
大大隻,仲郁架大佬﹗
鮮甜又爽口,肉質新鮮得入口是脆的,無沙,那種甜味只有新鮮海鮮才做得到﹗

呢隻叫炸醬餃,小小辣幾好食﹗

花甲$25有八隻﹗抵食﹗
吃時最好切去黑色的部位,唔係會有少少腥﹗

豬頸肉卷,得意又新奇,打邊爐都係第一次,豬中間除了包住金菇外仲有青紅椒,吃時去了豬肉的油膩感,體貼﹗

蝦滑都係$30,個人感覺墨魚滑好食0的﹗

西洋菜新鮮爽甜,要了兩籃﹗

最後要個手打魚麵作結。
輕灼下一見佢發漲就食得﹗好有魚香,切得粗身有口感,如吃魚旦般,香噴噴。
埋單一人二百三左右,呢度食物價錢相宜,大部份都係$30左右,經濟抵食﹗

今次係要左個大蟹鍋所以貴左少少,如果點番普通鍋底,百幾蚊就可以走人,下次一定再來﹗

更多邊爐相:
巨花蟹鍋,蟹肉超甜味濃