2019-08-17
見到很多人介紹既一間工廈食堂-海潮食堂,所以過黎朝聖一下!位置比較隱蔽,位於工業大廈既地下,但並不是傳統的工廠大廈飯堂,而係越來越少既冰室界局的茶餐廳!以往出名既冰室或者茶餐廳都會有自己招牌野食,例如撈丁,西多士,蛋牛治等等。而海潮食堂都唔例外,海潮既招牌食品就係-蔥花蛋治烘底,蔥花蛋治係所有人黎海潮都係必點既食品!蔥花蛋治烘底傳統既雞蛋三文治食得多,今次食蔥花蛋治感覺新穎,蔥花與雞蛋味道出奇地配合,但蔥花蛋治的精華係牛油味濃郁,食落口,牛油味好香。如果大食既朋友,可能要每人分別叫一個黎食,因為一碟只有三少塊,如果兩個人食,每人都係最多食一塊,會感覺意猶未盡。如果純粹抱住想嘗試既心態,咁叫一個都足夠!凍啡可藥見到老板誠意推介既飲品,咁當然試下凍啡可樂,顧名思義,就係凍黑咖啡加可樂,以往都係試過凍檸樂,未試過凍啡樂。凍啡樂,就等於將苦既黑咖啡混合甜的可樂,飲落口,會先甜後苦,味道特別,有苦有甜,同人生一樣!
蔥花蛋治烘底
凍啡可藥
見到老板誠意推介既飲品,咁當然試下
蔥花蛋治烘底
凍啡樂