聽聞觀塘區好多隱世食肆、臥虎藏龍,但自己從未真正去尋覓過。直至今晚,識飲識食嘅阿妹預早訂枱下,終於尋訪觀塘巧明街,未去前仲驚好難搵,原來通過APM,穿過港貿中心落去就直達巧明街,一轉右行幾步就到餐廳大廈,相當易搵喎😂!到達「丼瀛」感覺係另一個世界,一間日式餐廳就在面前,餐廳環境充滿日式氣氛,裝飾特別又感覺舒服、用餐傾計好地方。食物選擇繁多,無論丼、浜燒、串燒或各種日式料理嘅選擇真係超多,而且更有每日之選嘅原條刺身魚。有選擇困難症嘅我倆,喺服務員態度親切、細心介紹建議下,今晚嘅order終於有所定案,今時今日有如此服務,真的值得一讚👍🏻👍🏻今晚兩兄妹豐富嘅晚餐開動啦⋯⋯哈哈😄!香桃蟹籽沙律 — 一個以蘋果絲為主嘅特色沙律,非常爽甜充滿蘋果伴桃香,又帶點蟹籽粒粒口感,一種沙律可作為餐前開胃、餐中中和、餐後生果,超棒!浜燒:丼瀛活貝大盛 — 大盛包括:白蜆殼燒 四隻、岩蠔殼燒 兩隻、北海道帆立貝殼燒 兩隻、活鮑魚殼燒 兩隻餐廳安排非常體貼,浜燒大盛並唔會一次過來,每燒完一款就隨即上枱,務求令我哋嚐到最熱騰騰、最新鮮嘅海鮮。每款海鮮除了用「鮮甜」就係用「鮮甜」來形容,四款海鮮質感各有特色,真係

今晚兩兄妹豐富嘅晚餐開動啦⋯⋯哈哈😄!

香桃蟹籽沙律 —

浜燒:丼瀛活貝大盛 — 大盛包括:

白蜆殼燒 四隻、
岩蠔殼燒 兩隻、
北海道帆立貝殼燒 兩隻、
活鮑魚殼燒 兩隻

餐廳安排非常體貼,浜燒大盛並唔會一次過來,每燒完一款就隨即上枱,務求令我哋嚐到最熱騰騰、最新鮮嘅海鮮。每款海鮮除了用「鮮甜」就係用「鮮甜」來形容,四款海鮮質感各有特色,真係超級好味!

北極光海膽杯 —
特別以酒杯盛滿嘅海膽杯,每層各俱特色、顏色繽紛,食到的除了主角海膽,仲有海葡萄、三文魚籽、海膽豆腐、蟹柳、紫薯蓉等,層層一路食落去,口感特別,好出色

丼瀛龍蝦刺身爆丼 —
果然係爆丼,大大隻龍蝦為主已相當吸引,除了鮮甜龍蝦肉,另一邊有多種刺身及溫泉蛋,一個多重享受嘅爆丼

築地寿司杯 —
最後亦係一件藝術品上枱,六杯唔同刺身嘅寿司杯,從紫菜手卷食起,同樣每款刺身都好鮮甜,大大件口感非常,超級滿足!

第一次覓食在工廈,就食到咁高水準嘅「丼瀛」,仲有咁多種類料理未嚐,肯定好快再相約聚餐在「丼瀛」!😁
2018-09-18