2023-05-20
Relish觀塘工業大廈令人寫意cafe Relish晚餐體驗Welcoming Drink 糖漬檸檬薑梳打,精緻嘅玻璃杯盛載。沈喺底嘅係薑絲,檸檬果皮絲,表面放一篇小小嘅薄荷葉,精緻優雅。Appetiser芝士焗元貝釀蟹肉。蟹膏野菌忌廉汁各樣材料,包括蟹肉,蟹膏,野菌都散發住香濃嘅芝士味。元貝啖啖肉,忌廉汁添濕潤感覺。磯煮南非鮑魚醬油漬三文魚子磯煮南非鮑魚大大件,非常有嚼勁,鮑魚亦入味。醬油漬三文魚子帶出鹹鹹嘅味道調味。更喜歡廚師以紫色花瓣點綴。Soup 干邑龍蝦湯店員首先將一個盛著蝦肉同埋蘆筍片嘅盤子放喺我哋面前,然之後再為我哋倒入乾邑龍蝦湯。龍蝦湯味道非常香濃,而干邑嘅味道亦強烈。估唔到飲龍蝦湯都會令人tipsy。Refreshment tea迎香烏龍茶,亦都係以我們磨砂玻璃杯盛載,烏龍茶散發出微微幽香,加上橙皮絲,味道帶出多重層次。正好為之後嘅主菜作清新嘅過度。慢煮西班牙八爪魚鬚伴枝豆野菌墨魚汁意大利飯這對主菜型格非常,深紫色八爪魚鬚令人聯想到小魚仙入面一奸角,而八爪魚鬚本身非常入味有咬口。枝豆野菌墨魚汁意大利飯,質感濕潤,枝豆帶出少少苦澀味。野菌令意大利飯質感層次更豐富。香烤
觀塘工業大廈令人寫意cafe Relish晚餐體驗
Welcoming Drink
Appetiser
芝士焗元貝釀蟹肉。蟹膏野菌忌廉汁
磯煮南非鮑魚醬油漬三文魚子
Soup
干邑龍蝦湯
Refreshment tea
慢煮西班牙八爪魚鬚伴枝豆野菌墨魚汁意大利飯
香烤大虎蝦蘆筍辣鮮茄蓉自家製手工意粉
餐廳很懂得利用海鮮材料製造登場震撼感覺,大虎蝦啖啖肉,海鮮味道十足。自家製手工意粉均勻沾上辣鮮茄蓉,微微的辣味更刺激味蕾。意粉更加上蘆筍,少許南瓜粒,材料豐富。
Dessert
自家製tiramisu
Tiramisù 外層厚厚嘅cream 咖啡同朱古力味均非常香濃。入面嘅蛋糕口感比較結實。Tiramisù上以朱古力碎作點綴,加上鮮紅嘅士多啤梨同薄荷葉,整體presentation非常吸引。
焦糖芒果熱情果慕絲蛋糕
蛋糕嘅焦糖味非常突出,而芒果同熱情果就帶出酸酸甜甜嘅味道。慕絲蛋糕質感柔軟順滑,非常滋味。