2017-12-07
我好耐冇返過去觀塘喇,原來觀塘開左好多間食店,仲要開係工廈裡面,之我地搵左D間泰國野佈置情調也不錯【椰林風光】(椰汁+菠蘿汁+菠蘿肉)椰奶很香加埋新鮮菠蘿肉同菠蘿汁做出一杯以想不到【串燒】(豬肉)二人餐前叫左串豬肉,每串也配合翠玉瓜一齊燒,令豬肉不會太乾,務求讓串燒也變得更健康。(之後我地點左個二人餐)【頭盤揀左冬蔭公湯 】味道夠酸夠辣,兩個人都飲唔晒,仲有兩隻大蝦同埋其他海鮮喺入面,勁足料。【小食拼盤】都幾多野食,有黃咖喱軟殻蟹兩份,豬頸肉又爽口、單骨雞亦又香脆,仲有我最鐘意食既蝦餅同炸蝦。【鹹蛋黃酥炸海蝦配泰式炒金邊粉】當中我同老婆對D個炒金邊粉讚不絕口,酥炸大蝦有超香的蛋黃香味,蝦肉又夠大隻又彈牙,而炒金邊粉夠爽身,味道帶酸,令人食慾大增。有些其他餐館炒成糊狀同有D怪味,這間一定唔會有怪味。【馬拉盞炒通菜】蔬菜係馬拉盞炒通菜,唔會好辣,食返D菜中和下之前食嘅炸野辣野食物。【甜品】係香芋味雪糕同埋芒果味雪糕,仲有熱熱地嘅椰汁千層糕,千層糕真係好好食,又有彈性,好有椰汁味其實個set份量好多,兩個人都未必食得晒,食得哂真係會好飽~
椰奶很香加埋新鮮菠蘿肉同菠蘿汁做出一杯以想不到
(之後我地點左個二人餐)
【小食拼盤】