餐厅: The 5B Private Corner
资讯:

2019-04-01 73 浏览
旺角的樓上cafe去得多。但荃灣的就真係未去過。行咗一輪先搵啱街号,儍下儍下咁問樓下保安點上五樓。“有光果到就有𨋢”, 盲咗咁睇唔到客𨋢,入咗貨𨋢。 果下心諗間Cafe究竟會係點?一出𨋢,都仲係一個傳統工廈應該有的樣(暗,亂,舊),但一轉去右邊望,眼前一亮!桃花源出現了!(見圖)行入去後,里面擺設更有驚喜!真的估唔到自己身處工廈。Cafe佈置得好舒服,係我鐘意的wood tone,有家的感覺,窗邊果排高櫈仲向海,有海景睇。我地揀咗大枱坐,因為方便玩board games。玩前先點菜醫肚。作為樓上cafe,都算多食物選擇,仲有set dinner。叫左一個set,加錢點多2個小食同飲品。個set包6道菜(餐湯,牛油法包,沙律,飲品係其中四道),其實唔驚會太飽,因為除主菜外,份量都唔太大。沙律,牛油法包味道正常;羅宋湯唔會過酸或過淡。Parma ham &melon, 同埋薯絲蝦好食。蜜瓜好甜,Parma ham仲好大塊。平時對薯仔一般般的我愛上了這個薯絲蝦,炸得香脆唔油,食落好有薯仔味!最驚喜係我杯堅果薄荷青檸梳打($36),除咗味道超級refreshing,仲有烤過的榛子碎好香口,好好
旺角的樓上cafe去得多。但荃灣的就真係未去過。
一出𨋢,都仲係一個傳統工廈應該有的樣(暗,亂,舊)
,但一轉去右邊望
,眼前一亮!桃花源出現了!(見圖)
行入去後,里面擺設更有驚喜!真的估唔到自己身處工廈。
叫左一個set,加錢點多2個小食同飲品。
最驚喜係我杯堅果薄荷青檸梳打($36),除咗味道超級refreshing,仲有烤過的榛子碎好香口,好好咬。開心見到店家用環保飲管!朋友話佢杯焦糖泡沫咖啡就偏淡。
主菜的份量好慷慨,天使麵煮得啱啱好,三大粒刺身級带子輕煎外層,里面仍很軟嫩,鮮甜。整個主菜以清新味道為主,蒜片味唔重。
甜品除某幾個指定款式要加錢外,跟餐甜品可自己走去蛋糕櫃選,或者可選雪糕(5款味道)。朋友話蛋糕好滑好香,佢食後好開心。
總結呢個桃花源,環境好靚好舒服。而且又有board games玩。食物更係屬樓上cafe的高班馬!唔怪得一路食一路有客入,仲要係細路老人家都有。
頭盤,甜品(香蕉朱古力忌廉蛋糕)

西班牙火腿拼蜜瓜, 薯絲蝦

堅果薄荷青檸梳打,凍焦糖泡沫咖啡

北海道帶子蒜香天使麵

頭盤,甜品(香蕉朱古力忌廉蛋糕)
西班牙火腿拼蜜瓜, 薯絲蝦
堅果薄荷青檸梳打,凍焦糖泡沫咖啡