2023-05-18
今日同朋友喺附近影壁畫同埋去PMQ度睇下法國5月節活動。 飲左酒後就想食下辣野,係附近搵到呢間餐廳叫“吳曉串”,個名都幾特別又唔係遠就去睇下。 入面餐廳有種中西合壁感覺,放左中式佈置,但入面裝修就用左深色有種西傭懶風。餐廳有好多種類嘅串燒(魚,海鮮都有),其他辣系食物例如麻辣燙,麻辣香鍋,甚至炒飯炒烏冬都有,真係琳琅滿目。最後叫左麻辣海蜇,燒豬仔脾,燒原條秋刀魚,汁燒原條魷筒,燒五花腩肉串同牛仔骨。麻辣海蜇首先送上,份量都唔少而且麻辣嘅味道啱啱好唔會太辣但係又有一定嘅辣度,食落非常爽口彈牙,QQ口感配搭麻辣汁嘅味道就更加開胃!轉頭燒物都分批送上,豬仔髀同牛仔骨燒嘅時間啱啱好(試過食過其他地方豬仔脾同牛仔骨燒到好柴咬唔到但呢到唔會),一啲都唔會鞋口食落仲係嫩嫩嘅口感,而且啖啖肉加上外層塗左孜然粉就更加好食!五花腩串係必點邪惡之物,滿滿油脂香,連埋嫩嫩嘅肉,好味道!至於秋刀魚同埋魷魚筒,原條嘅份量都好多,秋刀魚燒咗之後就更加香,燒嘅時間同樣啱啱好,魚肉食落非常夠嫩。而且得中間一條主骨,食落都好方便。魷魚筒係我嘅最愛,真係好新鮮,燒嘅時間亦都係完美,燒到佢夠曬彈牙爽口,絕對唔會過火喉。新鮮海
魷魚筒係我嘅最愛,真係好新鮮,燒嘅時間亦都係完美,燒到佢夠曬彈牙爽口,絕對唔會過火喉。新鮮海鮮就咁輕輕簡單調味就已經好好食。