2017-03-02
2月26號 星期日,系2017年入冬以來最凍既一日,我同男朋友行下希慎廣場又過左大半日,男朋友提議凍凍地就不如去下試下四川式既打邊爐,食下辣野,暖下胃,呢個建議又幾好wor!!! 向openrice search 到一間位於銅鑼灣駱克道京都商場 - 鐵魚川式食堂 好正牙………四川式打邊爐都可以任食,我地兩個8時入席,收費只需268 per head. 以銅鑼灣區黎講算抵喇我地一坐低,待應哥哥就即刻送上4 碟川菜餐前小食,分別有手拍青瓜、魚情味豆芽、嫩七八草 (日本麻醬雜棻沙律)、手撕包菜…….全部小食都唔錯,青瓜夠麻辣新鮮, 豆芽辣得黎爽口,辣椰菜夠香辣,沙律菜新鮮配埋芝麻醬好醒胃平時好少機會食四川荼,對於川菜的麻辣香一試就愛上^^ 跟住,任食套餐可點雞煲或魚煲, 魚煲有唔同味, 點左阿來冬陰公烤魚,三種魚中揀左福壽魚(條魚系待應哥哥提議,佢話出面好少機會食到)打開魚煲 好香~~有微微冬陰公既酸辣味,魚上面都有好多配料,例如芫荽、蘿白、冬菇、草菇、蓮藕做配菜,用落足料,湯汁又酸又辣好惹味。而福壽魚本身的魚骨比較少,骨又比較大條(好似我唔識食魚既人都唔洗驚,仲會開始鍾意川色打邊爐) ,福
平時好少機會食四川荼,對於川菜的麻辣香一試就愛上^^
打開魚煲 好香~~有微微冬陰公既酸辣味,魚上面都有好多配料,例如芫荽、蘿白、冬菇、草菇、蓮藕做配菜,用落足料,湯汁又酸又辣好惹味。而福壽魚本身的魚骨比較少,骨又比較大條(好似我唔識食魚既人都唔洗驚,仲會開始鍾意川色打邊爐) ,福壽魚的魚質夠哂滑,魚皮比較薄令到湯汁完全入哂魚肉, 好惹味
我試左幾樣都不錯,扇貝夠鮮甜,鮑魚同蜆夠煙韌爽口,蝦夠鮮味,桶蠔多汁大隻
最近食過海底撈劣食,覺得鐵魚川式食堂既打邊爐是水準之上,配料天然,食材新鮮優質,小店經營味道獨特,睇得出餐廳老闆既用心經營是良心小店,食完餐飯完全冇口喝既感覺,價錢公道,一試難忘^^