在北角收工,行行吓去咗鰂魚涌,聽朋友講有間居酒屋傾計一流,地點唔算難搵,地鐵站出咗1分鐘就到。外面落住毛毛雨,凍凍地,好彩入到去見到仲有一張枱。環境唔算好大,但勝在好有feel,的確啱晒朋友們飲酒暢談的好地方。店舖內的裝修又幾有特色,有好多不同的經典漫畫人物做background,喚起左一些兒時回憶~一坐低便馬上點食物。我們都主要以串燒為主,香口之餘,能在這個秋冬天吃,份外窩心。燒魷魚未食已經聞到香味,本身以為燒魷魚會好乾。上碟時配以沙律醬,覺得魷魚好鮮甜,不過有少少薄,份量不大,切開around 6-7片。習慣出街食飯都要食少少澱粉質落肚,order咗一個稻庭烏冬,是正常日本冷藏烏冬的口感,就算煮耐左都唔會腍,好滑同埋彈牙。烏冬湯底呈乳白色的,較為清淡,配上爽彈烏冬,很清新。銀鱈魚口感嫩滑,又無骨,表皮香脆,連埋串燒汁一齊食,好香甜。可惜只有一小舊,梗係再encore啦😬汁燒日本帆立貝,醬汁滲入帆立貝之中,很入味。帆立貝新鮮,夠彈牙,更帶有些少鮮甜味,入口有嚼勁,味道不錯!燒鯖魚,外皮燒得很脆,有淡淡鯖魚香,是日本必食小食之一!見到串燒紙有一項叫雞皮蝦,個名好趣緻,可能因為即叫即燒的

外面落住毛毛雨,凍凍地,好彩入到去見到仲有一張枱。

燒鯖魚,外皮燒得很脆,有淡淡鯖魚香,是日本必食小食之一!

見到串燒紙有一項叫雞皮蝦,個名好趣緻,可能因為即叫即燒的原因,呢個等得比較耐。這個係用好薄的雞皮包住隻蝦,真係第一次試,隻蝦好新鮮,唔係雪藏得「淋吱吱」的口感,雞皮都燒得好脆,連蝦殻食埋都okay wor~

明太子雞翼較為乾身,但隻雞翼燒得好脆,亦都好入味,配清酒就一流啦!咁岩有清酒promo,每位$108就可以任飲,又可以坐得耐,性價比超高!

去到我最鐘意的蒲燒鰻魚~單價比較貴,大概是三小舊,同平時出去食一樣份量不多,但係好惹味,好想連d汁都撈埋飯食😂

今天我和朋友兩個的確暢談了一晚,喝着清酒,點上一兩串串燒,這不一定只是男人的天堂。
2018-01-06