2018-08-07
一早知道荃灣開左呢間,不過一早已經問過台灣馬辣得知香港冇開分店就知咩事,7月尾台北旅行返黎,返黎當日食左台北馬辣火鍋,已經心思思勁想再食,知道呢間係冒牌都忍唔住返黎香港4日就去試下,心諗你個名,logo都抄得咁足,個湯底冇十足都有六七成呱,就咁就去左旺角呢間試啦,因為驚多人所以食早啲時段,未夠五點半就入座,被安排坐單邊卡位,order左少辣同胡椒豬肚湯同每款牛兩碟就出去拎配料,醬油幾多選擇,食物配料都係大路丸腸比較多,扇貝未解凍好全是冰痴實左夾唔到,冇台灣咁多海鮮,台灣有蟹,蝦,蚵仔,蜆,青口任拎,可能驚香港人會拎走哂所以唔會放任拎,第一round個是日海鮮冇黎到,第二round先黎原來係沙白,好似每日都係沙白咁嘅?等食途中老公已經去畢回本雪糕,oh no,點解畢返黎啲雪糕已經係一pat pat溶哂嘅,老公話全部都係咁,畢左都要食架,食完我出去睇下試畢,嘩,全部都係乳酪咁軟林林架,好明顯有問題啦即刻搵個職員叫佢睇下,佢睇完話應該係師傅唔記得開制定咩,叫我等陣再出黎畢過,我問大約等幾耐佢先話叫人換,等左大半個鐘終於換到啦,換左果已經有啲硬身左少少啦,希望頭先溶左果啲唔會有菌肚痛啦講返另一
講返另一期待嘅牛肉,可以按碟邊顏色去分辨咩肉,不過我返位時老公已經放左幾碟落去,已經分唔到咩打咩啦,只可以講有兩款好厚身好鞋好un,呢個真係冇得同台灣比呀,台灣我地係不停order牛架,因為唔un,香港un到食多左出面啲配料,真係諗都冇諗過會咁,出面嘅飲品我試飲左檸檬茶,唔係檸茶味,橙汁以為係果汁先生,點知係橙汁汽水,乳酪乜乜好淡,夏枯草得個甜,至於個麻辣,sorry,真係一啲都唔似,呢個完全冇抄到,好失望,打邊爐最重要個湯底一啲都唔吸引,如果當係一間普通嘅火鍋店我覺得可以接受,但如果係抄人地但又抄唔到就太失敗喇,我就冇下次喇,始終正版贏十條街~
題外話,當晚我地都有肚痛,不過我就冇屙,老公就有喇,唔知關唔關事啦