今日難得Work from Home,又好想食日本嘢,就openrice搵到呢間日本餐廳。地理位置來講都算方便,由屯門西鐵站行過嚟都唔使10分鐘。店員服務殷勤主動,環境舒適,枱與枱之間有足夠距離,客人可以放心食用。午餐有好多選擇,有熟食,亦都有刺身類。加上而家做緊八折,又跟埋麵豉湯,同埋沙律,都好抵食。每樣刺身都好吸引,所以揀咗鮨芯特級丼,有五款刺身,再有牡丹蝦同海膽。其實香港食過好多有海膽嘅海鮮丼,啲海膽都會有啲苦味,但係!今次呢個海膽好有驚喜,真心係好鮮甜,有日本嘅質素!帶子同隻牡丹蝦亦都好大隻,好鮮。五款刺身都好新鮮,完全有去咗日本嘅感覺!雖然個飯睇落去會硬身少少,但係加埋豉油食就剛剛好。個麵豉湯入邊有埋蜆肉,誠意之作!如果想食得簡單少少嘅話,朋友叫嘅呢個北海道魚生丼,都一樣好值得推薦。有齊晒北海道必食嘅魚生,帆立貝,甜蝦,三文魚,三文魚籽。甜蝦亦都比市區嘅日本料理店更鮮甜大隻,刺身份量好慷慨,睇得出餐廳好用心製作。絕對推薦大家嚟屯門支持呢間親民小店!😋我都一定會再嚟,試吓佢嘅小食。
雖然個飯睇落去會硬身少少,但係加埋豉油食就剛剛好。
個麵豉湯入邊有埋蜆肉,誠意之作!
味噌湯

我都一定會再嚟,試吓佢嘅小食。
北海道魚生丼
鮨芯特級丼