2016-02-26 1284 浏览
仍然記得第一次飲Habitu係08年,以前會計師樓返工,經常都要開OT,有時開完OT返到屋企都成點鐘,整好晒自己都成2點先瞓得,第二朝7點又要起身返工,完全無精神有一日,同事為左慰勞我地,買左杯Habitu Mocha俾我地飲,一飲……就咁愛上,亦異常精神,所以,Habitu已經成為我開會前提神救命啡~~之後唔再灣仔返工之後,都好幾年無再飲過,難得去屯門搵大少,大少突然醒起Habitu All Day開咗,就叫我去食~有好多好精美蛋糕,Set Dinner會有一件松露野菌湯 - 香濃……有磨菇粒可以咬,絕對好味,面頭再淋上少少橄欖油,可以將原本杰身忌廉湯調稀一啲蕃茄忌廉香腸寬麵 - 又係手工寬條麵,最近好好彩食幾間意粉都係手工造,真係好好味,個汁好香蕃茄味,再加上忌廉,就做出一個紅色但係又唔會齋蕃茄意粉汁,香腸其實都唔係好食得出係咩香腸,點呢個勝在夠簡單,唔想每次都係食煙肉白汁意粉~煙燻慢烤豬肋骨 - 大大塊……板,煙燻同我地平時食開烤豬肋骨唔同,味道唔會太重,亦都無多餘燒烤醬,不過我都係比較鍾意食有少少燒烤醬豬肋骨,另外,可能係因為係慢烤關係,所以肉同骨基本上係一切就即分離,對於街外
有好多好精美蛋糕,Set Dinner會有一件
煙燻慢烤豬肋骨 - 大大塊……板,煙燻同我地平時食開烤豬肋骨唔同,味道唔會太重,亦都無多餘燒烤醬,不過我都係比較鍾意食有少少燒烤醬豬肋骨,另外,可能係因為係慢烤關係,所以肉同骨基本上係一切就即分離,對於街外餐廳製法,呢個係非常好,豬肋骨黏骨係唔好食的
Mocha - 今次其實等位嗰時,水吧唔見Habitu最引以為傲嘅朱古力漿機已經覺得有啲唔對路,但係我都重好堅持,要支持我最愛嘅Mocha,點知……一飲……失望,無咗一貫香濃朱古力味,另外咖啡味道唔濃,今次真係跌眼鏡,唔緊要,我搵一次一定要去又一城Habitu飲一次,睇下係唔係真係唔同咗
Earl Grey Latte - Latte一杯,我真係麻麻地咁多奶嘅咖啡,大少非常鍾意,佢好大期望,以為係有茶加入去,點知……原來係得幾條茶葉,佢失望個樣真係非常好笑XDXD

整體嚟講,我覺得食物比飲品好,下次我都係飲花茶算~

2016-02-13