相信好多香港人晚上都會選擇返屋企煮飯,就算有一晚唔煮,都會選擇茶餐廳,而往往唔去選擇酒樓,因為價錢比較貴同埋大堆頭。不過呢一晚因爲慶祝特別日子,所以選擇左酒樓用餐,呢一餐絕對驚喜!富臨酒家環境寬敞,晚上時間食客唔多,可能屋村街坊大家都返屋企煮飯多啦!睇睇menu,價錢真係唔算貴,但總會覺得當酒樓推優惠小菜時,市道就唔係咁好。.金銀菜燉白肺湯 $128從來無食過肺嘅我聽左哥哥食後感覺得可接受,終於一嚐!味道似螺頭,好滑唔腥,有d令我改觀;湯料好豐富,除咗白肺,仲有廋肉同埋半隻雞;雞鮮味十足,令到湯都變得更加濃郁。金銀菜增添左湯嘅咸味,一煲可以分到8碗左右,飲完唔口渴。.海參花菇肉掌煲 $108Daddy鍾意食海參,屋企好少食到因爲係唔易處理嘅食材,但佢地炆得好腍好入味;海參大條過湯匙,不得了。花菇大隻厚身,咬開嘅時候爆出濃郁嘅汁.竹笙羅漢上素 $78呢個小菜係素菜餐館就食得多,酒樓食都係第一次;多種蔬菜配搭感覺係好有營養,特別想講墊底嘅菜心好清甜,粟米芯好爽口!.頭抽走地雞 $28呢個係優惠小菜,雞嘅份量絕對比想像多,足夠5-6人食;利用木盆裝住好有京川菜館嘅感覺;醬油完全滲透入雞入邊,

金銀菜燉白肺湯 $128
海參花菇肉掌煲 $108
竹笙羅漢上素 $78
頭抽走地雞 $28
呢個係優惠小菜,雞嘅份量絕對比想像多,足夠5-6人食;利用木盆裝住好有京川菜館嘅感覺;醬油完全滲透入雞入邊,唔喊得來食落口好香好滑好惹味!仲做緊推廣所以好抵食。
2018-09-02