2018-11-01
最近大埔開咗幾間新冰室,今晚屋企無煮飯就揀一間試吓先!諗起金記冰室,平時多數去銅鑼灣嗰間,因為比較近公司,但屋企附近開咗當然要去試吓啦!睇吓係咪每間都咁有特色先~呢個餐牌已經有分別,銅鑼灣係用乒乓波拍去做,而呢度係以懷舊月曆,幾有心思!我哋叫咗兩個餸加一個碟頭飯,其中一個餸可以另加十五蚊包餐湯同一杯飲品~有中湯同西湯選擇,我哋選擇咗羅宋湯,煲得都好入味,入口夠酸唔會太咸好好飲!餐飲叫咗一杯菠蘿冰,冇諗過會有雪糕球同埋用雪碧做底,感覺好fresh~ 真係第一次咁飲!媽咪就叫咗懷舊飲品蛋白杏仁茶,佢話好耐無飲,好多茶餐廳都無咗,估唔到呢度有得叫,都幾驚喜!先嚟個咖喱牛腩飯,咖喱味夠香,唔係太辣容易入口,牛腩亦煮得比較淋身,而且份量都好多!另外再叫咗個蝦仁炒蛋,要大讚個蛋炒得好滑好嫰,入口有濃濃嘅韮王味道,而蝦亦好爽口好新鮮!送飯一流!最後叫咗雜菌炒時蔬,味道甜甜哋,應該用蠔油炒嘅,蔬菜亦炒得剛剛好,入口爽身!得兩個人真係試唔到咁多,下次會再想去試埋滑蛋叉燒飯!屋企附近又多咗一個飯堂!