2020-04-19
家中老人家講左好多次,疫情下,無得飲茶心癮起,所以屋企人揾左一間小茶居,俾佢哋止下癮。店鋪小,每枱限食一個鐘,無得加單。我哋4個人,等左一個鐘,但有張卡位,自己坐晒,都幾好。全部點心上枱都熱辣辣,好新鮮,難得平時「腌尖」嘅老人家都讚好,真係不得了。4個人試左10樣嘢,每人每樣食少少,啱晒!老馮鮮蝦餃$28一籠4粒平厚薄適中,入面嘅蝦食落幾新鮮,彈牙。八珍糯米雞$28淨係影左個外型,唔記得影入面。佢好多料架,有獵腸,雞粒,好似有條火腿,仲有隻雞中翼;糯米飯係濕嗰隻,有咬口。蜆介鯪魚球$28個人最怕食鯪魚球嘅味,但屋企人讚佢入味,而個蜆介係有酒香味㗎!流沙芋泥包$20我食嗰個有流心,個屋企人食嗰個就無,反而有粒芋頭喺入面。麵包鬆軟,乾食,唔「痴」牙,餡夠香,但唔太甜,超吸睛。鮮蝦腐皮卷$26薄薄嘅腐皮包住少少蝦喺入面。腐皮炸得鬆化而唔油膩。薑汁桂圓紅棗糕$20甜品一號:哩個係蒸糕,熱食。一層層嘅糕,夠軟夠Q,薑味夠重,紅棗味香。蟹子燒賣皇$28粒粒都好大粒,上面有鮮蝦,入面啲肉帶粉紅色,感覺好實在。我哋都滿意。香滑米皇腸$18一碟超有分量嘅原味腸粉,有成9小條。佢嘅腸粉係走有彈性嘅路線,唔
老馮鮮蝦餃$28
一籠4粒平厚薄適中,入面嘅蝦食落幾新鮮,彈牙。
八珍糯米雞$28
蜆介鯪魚球$28
流沙芋泥包$20
鮮蝦腐皮卷$26
薄薄嘅腐皮包住少少蝦喺入面。腐皮炸得鬆化而唔油膩。
薑汁桂圓紅棗糕$20
蟹子燒賣皇$28
香滑米皇腸$18
一碟超有分量嘅原味腸粉,有成9小條。佢嘅腸粉係走有彈性嘅路線,唔係滑嘟嘟嗰隻,有淡淡嘅米味。
沙爹豬大腸$23
屋企人話好多人讚,所以點左。佢嘅豬腸起晒啲肥膏,沙爹味濃,好彩差唔多尾先上,唔係就遮晒其他點心嘅味。
薑汁燉鮮奶$20
哩個係繼澳牛嘅燉奶後,另一個香滑嘅例子。燉奶係即叫即蒸,要等15分鐘先有得食。比起只有蛋白嘅澳牛燉奶,哩個多左薑味,本人覺得好食,但當然滑度係澳牛高少少。你都可以試下!