2020-11-03
下班前,收到好友發來的短訊:一起晚飯,好嗎?我公司樓下有間新日本菜餐廳。一走進餐廳,已經聽到悠楊的日文歌🇯🇵🎼,裝飾以和風🏮為主,近門口還有一個擺滿了不同清酒的酒櫃,甚有氣氛感。年青親切的店員為我們安排了「吧枱」座位,可以一邊欣賞主廚表演刀功,一邊食飯,滿足視覺及味覺享受。點菜係自己用QR Code落單,可隨時睇到自己食咗幾多錢,幾好喎😆。我哋先後點了刺身、燒物、烏冬及甜品。▫️刺身賣相已令人垂诞三尺嘅刺身7點($580),內有拖羅、油金魚、左口魚、赤貝、三文魚、牡丹蝦;用料新鲜,甜度亦足,我最鐘意那巨大的牡丹蝦,蝦身鮮甜爽口,配上味道濃郁嘅蝦膏,令人回味。▫️燒物黑蒜燒日本腩肉($28):肥瘦相間,食時輕灑點檸檬汁,令肉質更鮮香美味😋。銀雪魚西京燒🐟($168):外面燒到金黃,魚肉很軟滑,帶有淡淡味噌的甘甜味。平日不太喜歡吃蔬菜嘅好友,也對我點的燒茄子($28)、燒京蔥($25)🌱及燒日本青唐($30) 讚不絕口;特別係圓形很可愛的燒茄子,軟綿綿的口感,燒汁還令茄子增加了一點惹味。最後我們點了大家也很喜歡的稻庭烏冬($68),擺盤十分精緻,口感煙韌好味。雖然已經好飽,但係看到甜品還是抵擋
▫️刺身
▫️燒物
雖然已經好飽,但係看到甜品還是抵擋不了,冰涼清甜嘅芒果🥭($68)及蘋果雪葩($68),口感像雪糕,陣陣嘅鮮果香味,為這晚餐畫上甜美句號。
平日的晚上客人不算太多,到居酒屋跟朋友吃個晚飯,傾傾計,最合適不過。