2023-02-22 393 浏览
星期六收工決定搵間居酒屋chill一chill。二話不說,首先點杯酒先。自家製梅酒,甜味、果酸味、酒味剛剛好,飲落亦順滑。朋友唔太飲酒,不過為免我飲獨酒,都點咗杯手作柚子。下酒菜有平時少見嘅串炸,點咗鵪鶉蛋串炸、沙錐魚串炸同三文親子串炸。特別推介三文親子串炸,炸完嘅三文魚唔會嚡,保持魚脂,食嘅時候一定要配埋三文魚子,更加鮮甜。炸雞亦係酒嘅好朋友。同韓式炸雞唔同,日式炸雞偏向調味比較輕,著重返食材嘅質素。炸雞好嫩滑。冬天時分最岩叫個鍋,朋友唔食牛,所以轉轉新口味,點咗味噌廣島蠔鍋。總共有5隻大大隻廣島蠔,全部都好肥味,有淡淡海水味。爐邊鍋仲有簡單配料,例如野菜、菇、冬粉。冬粉吸收曬味噌湯同廣島蠔味,超入味。全晚VIP係特制火炙左口魚邊醬油漬。火炙令左口魚升華到另一層次,油脂涌出嚟,魚質好柔軟。醬油漬用上柚子,令食甘香並充滿油脂嘅左口魚唔會膩。海膽甲羅燒配上燒飯團。甲羅燒好多蟹肉,豐富,食食下根本唔夠飯配甲羅燒。特上刺身盛合有三文魚、吞拿魚、油甘魚同埋帶子。店主好大方,刺身極厚身,質素亦好。整體而言,作為小型居酒屋,質素有驚喜,選擇亦多元化。
星期六收工決定搵間居酒屋chill一chill。
特上刺身盛合有三文魚、吞拿魚、油甘魚同埋帶子。
店主好大方,刺身極厚身,質素亦好。
整體而言,作為小型居酒屋,質素有驚喜,選擇亦多元化。
2023-02-04