2011-03-11 203 浏览
與舊同事聚會, 一行十一人, 要求有房, 食物質素好, 地點方便大家經朋友介紹來尚膳私房菜, 預早二天訂位, 訂左潮式家常菜六餸一羹一麵 每位$168準時 7:30pm 開席 1. 潮式蟹棗蟹棗即係炸蟹丸, 香脆可口 2. 冰花梅子豬手梅子味好香甜, 酸酸甜甜好開胃, 豬手又淋又好味 3. 太極素菜羹綠色係菠菜, 白色應該係蛋白, 味道清甜, 健康之選因為個個掛住食及談天說地, 忘記拍照, 所以用左尚膳Blog入面張相4. 春菜咸肉好大煲, 好多春菜, 估唔到會咁好味, 咸肉煎到金黃色, 又靚又好食5. 梅子豉汁蒸鱔. 梅子豉汁味道好好, 個個都鍾意食6. 碧綠芥末炒鴕鳥肉芥末調配得剛剛好, 配上蔬菜一齊食, 好夾 7. 野菌焗南瓜用葡汁烹煮, 醬汁好甜美, 有人仲用 d 葡汁來撈麵食 8. 炒麵線雖然外貌平平無奇, 但係麵線係彈牙入味 9. 甜品係凍檸檬梳乎厘好香檸檬味, 飯後食 d 酸酸地嘅甜品, 消滯解膩 八位以上會送一支紅酒結賬時, 鍾先生話3月份惠顧有 95折, 折實後位位$160老闆鍾先生好好, 招呼週到, 每次上菜都有講解我都係第一次食私房菜, 估唔到食物質素會咁好, 名

準時 7:30pm 開席

1. 潮式蟹棗
蟹棗即係炸蟹丸, 香脆可口

2. 冰花梅子豬手
梅子味好香甜, 酸酸甜甜好開胃, 豬手又淋又好味

3. 太極素菜羹
綠色係菠菜, 白色應該係蛋白, 味道清甜, 健康之選

4. 春菜咸肉

5. 梅子豉汁蒸鱔
. 梅子豉汁味道好好, 個個都鍾意食

6. 碧綠芥末炒鴕鳥肉
芥末調配得剛剛好, 配上蔬菜一齊食, 好夾

7. 野菌焗南瓜
用葡汁烹煮, 醬汁好甜美, 有人仲用 d 葡汁來撈麵食

8. 炒麵線
雖然外貌平平無奇, 但係麵線係彈牙入味

9. 甜品係凍檸檬梳乎厘
好香檸檬味, 飯後食 d 酸酸地嘅甜品, 消滯解膩

八位以上會送一支紅酒

老闆鍾先生好好, 招呼週到, 每次上菜都有講解

我都係第一次食私房菜, 估唔到食物質素會咁好, 名副其實 色.香.味 都有齊

今餐樣樣都係 King Size, 仲以為會餘下好多食物, 估唔到我地咁食得, 好在所剩無幾, 冇浪費

* 各位食家如果細食的話, 訂位時要講聲

e-mail : shangshan@ymail.com
2011-03-10