2016-05-15 3160 浏览
好耐都冇係星期六放過假,平時又要忙住補習同返兼職,真係名副其實一個繁忙兒童呀,今次終於可以趁佛誕放下假!本身約咗朋友係尖沙嘴睇美國隊長,咁睇之前就打算食個brunch。我地係戲院附近行下,行行下行到去棉登徑,原來成條棉登徑有好多新餐廳,都幾多人食,我地睇咗幾間,最尾揀咗呢間叫Dabyida Restaurant and Bar去食brunch。一入到去間餐廳,就已經feel到好有feel,燈光暗暗地,幾浪漫,哈哈!餐牌有六款主菜可供選擇,而我就揀咗炭燒雪花西冷扒配黑松露燒汁。主菜黎之前我就去食住前菜先,唔好睇間餐廳好似細細間咁,前菜都有好幾款野食架!前菜一定唔少得沙律,仲有幾隻醬汁比客人揀。我最喜歡嘅就莫過於係風乾牛肉同風乾火腿,平時好少機會食到風乾牛肉架,真係好好味呀!除咗肉乾外,我特別推介佢地嘅芝士系列,有三款芝士,而我最喜歡就係黑松露芝士,個黑松露味令人一試難忘!食咗一陣前菜之後,主菜終於黎啦!塊西冷牛扒好大塊,大過我隻手掌呀!牛扒周圍有d青紅黃椒同青瓜做配菜,仲有幾塊脆薯角。牛扒食起來有淡淡黑松露醬汁味,又唔會喧賓奪主,搶咗牛扒嘅味道,唔錯唔錯!食完主菜我就叫咗一杯凍檸檬茶做餐

食完主菜我就叫咗一杯凍檸檬茶做餐飲,之後就係食甜品嘅時間。
可能前菜太好食嘅關係,再加埋個主菜之後已經飽飽地,所以我只係吃了兩款甜品。我分別食咗檸檬味馬卡龍和慕絲蛋糕。個馬卡龍非常鬆軟,陣陣檸檬味,好香!個慕絲蛋糕上面有d碎蘋果粒,同蛋糕一齊食個囗感好好呀!
食埋甜品之後我同朋友就滿足地去睇戲啦!
2016-05-14
各款甜品