去完澳門返香港,落船後即刻喺尖沙咀揾野食,凍凍地梗係去打邊爐啦😆朋友仔推介咗間新開嘅火鍋店「叁樓火鍋」,呢度嘅裝修好有宮廷風格,仲有2間VIP房,仲可以唱k同打麻雀添,下次準備約埋成班friend一齊黎玩返晚✌🏻不得不推介今晚點呢個招牌湯底💯瑤柱冬瓜鮮蟹肉鍋宮廷式嘅煲,兩邊有龍頭出晒煙,上枱時已經好吸睛,上面鋪滿蟹腳,底下就係一大個冬瓜,裡面加入粟米、京蔥、雞髀菇、冬菇、秀珍菇,湯底非常鮮甜,我同朋友仔同飲咗兩大碗😆之後夾起晒啲蟹腳,滿滿一大碟,認真係真材實料,蟹肉鮮味十足,必點👍🏻👍🏻👍🏻奇妙炸雲吞實在太肚餓,我地先點咗個小食,店員推介嘅炸雲吞,雲吞皮炸得酥脆香口,大大粒餡料飽滿,咬落去食到爽口彈牙嘅蝦肉同豬肉,再點上沙律醬簡直係絕配手切本地牛拼伊比利亞豚肉牛肉帶有雪花紋路嘅脂肪,色澤鮮紅,牛味香濃,口感較爽及有嚼口,豚肉肥瘦適中,入口肉味濃帶有油香,肉質細嫩多汁,兩款肉類都非常高質,根本不需要太多調味已經能夠品嘗到肉類本身嘅鮮味響鈴即叫即炸嘅響鈴,炸得酥酥脆脆金黃香口,放入湯底三秒即刻拎起,吸滿鮮甜嘅湯底又不失酥脆嘅口感韭菜餃拼牛丸、蝦丸韭菜餃皮多薄餡料多,粒粒都非常飽滿,韭菜特有

不得不推介今晚點呢個招牌湯底💯
瑤柱冬瓜鮮蟹肉鍋

奇妙炸雲吞

手切本地牛拼伊比利亞豚肉

響鈴

韭菜餃拼牛丸、蝦丸
韭菜餃皮多薄餡料多,粒粒都非常飽滿,韭菜特有嘅香味配上豬肉,令味道更加豐富,鮮蝦手打丸口感爽口彈牙,鮮味十足,手打牛丸口感扎實,裡面充滿肉汁,絕非坊間一般貨色👍🏻

蔬菜拼盤
咁高質嘅湯底,必定要嗌返啲蔬菜用黎打邊爐,拼盤包括咗蕃茄、粟米、娃娃菜、豆苗、生菜,估唔到呢度會有較貴價嘅豆苗,真係有驚喜🤩全部蔬菜都好新鮮,碧綠清甜,超滿足嘅一餐😋

稻庭烏冬
朋友仔仲話唔夠喉,一定要嗌返個烏冬黎煮😂烏冬口感幼滑,配上越煲越鮮甜嘅湯底,我都忍唔住食咗一碗😋

📍叁樓火鍋 (尖沙咀)
尖沙咀堪富利士道11號堪富利士大廈3樓

人均消費:$400-500