2023-05-27
為咗慶祝簽紙 4周年,決定同老公揀間高级日本餐廳食餐好嘅~🍣呢間居酒屋唔止有串燒、刺身壽司,仲有鐵板燒同 Omakase,一於睇下同平時嘅居酒屋有咩分別!本來想食 Omakase 嘅,🍱不過擔心會有食咗會敏感嘅嘢,所以都係散叫~餐廳喺尖沙咀嘅酒吧街,喺一幢裝修得幾靚幾嘅 hotel 入面,大堂嘅暗黑時尚風格,未上到去已經有種高級嘅格調。😁而餐廳有分室內室外同 VIP 房,室內嘅喺木系裝潢,牆身掛咗幾幅京都嘅相,中間有一大張圓形高枱,食客圍住師傅坐,一邊食一邊欣賞師傅嘅功架!🧑🏻🍳而室外掛滿日式燈籠同彩旗,好有屋台嘅感覺,適合返工食串燒兼啤一啤!食物方面,雖然定位係高级日本餐廳,服務同食材都比較高質,其實散叫嘅價格都算親民,💓串燒都係廿幾蚊串,刺身壽司都係 $40件左右,可以按預算去揀自己食啲咩,豐儉由人!🐟甘鲷魚立鱗燒 $168甘鲷魚立鱗燒真係好出色,魚皮煎到金黃色,而且非常脆,好似食緊脆片咁,而魚肉亦超級嫩滑,彈牙鮮甜,加埋拌碟嘅海鮮辣醬,微微嘅辣加埋胡椒,辟腥之餘仲有提鮮嘅效果,必叫!🍣壽司10貫 $398壽司都係由廚師發辦嘅,當然唔係件件都自己鍾意,亦分唔到咩魚打咩魚,但每件嘅
壽司都係由廚師發辦嘅,當然唔係件件都自己鍾意,亦分唔到咩魚打咩魚,但每件嘅魚生都新鮮肥美,有啲爽口有質感,有啲鮮甜油脂十足,就連一向唔食有皮魚生嘅我都一件連一件!
牛舌芯砌到一粒粒,肉質彈牙,香口,送酒一流!
牛小排表面煎得微脆香口,肉質鮮嫩多汁,最啱食肉獸!
自從上次食過好正嘅魚鮫,今次又叫嚟試下,呢件無上次嗰間咁大,不過魚味更足,同樣啖啖肉!
平時我真係唔敢食白鱔,怕佢多骨,不過呢度處理得好好,啖啖肉,表面燒到微微焦香,肉質鮮嫩!
燒雞腎彈牙香口,同樣都係送酒佳品!
🍽️—------------------------------🍽️
如果唔知食咩串燒好,可以先叫呢個拼盤,有廚師精選嘅 3款肉類 + 2款時令野菜燒物串燒 + 1杯啤酒,樣樣都試啲再追加,咁就唔怕撞款!
🐥自家製免治雞肉棒配日本雞蛋 ($48)
喺幾款串燒入面,免治雞肉棒最好食!口感豐富,而且勁多肉汁,沾埋蛋汁一齊食,就更加滑!
🐷鹽燒黑豚腩肉 ($32)
黑豚腩肉調味唔錯,鮮嫩多汁,不錯!
🐓手羽先($28)
雞翼拆開嚟燒,燒得均勻,外脆內嫩,食嘅時候更方便!
🫑日本青椒仔($28)
第一次食青椒仔,原來無想像中咁難入口,反易青椒嘅草青味同口感可以中和到肉類;串燒嘅油膩感!
🍆燒茄子($48)
食得肉多,食茄子返啲嘅感覺好唔錯,好似吸走口入面嘅油咁,罪惡感大減!