2023-02-09
呢間酸菜魚一直以來人氣都十分高昂 久仰大名之後我地終於的起心肝去試下 但係竟然係星期三嘅夜晚都咁多人係門口等位 果然係門庭若市 餐廳係tiffany blue嘅裝修顏色 同一般常見嘅川菜館好唔同 仲有機器人送餐 不過食左先明 因為酸菜魚嘅盤太重 店員姨姨係好難由廚房一路拎過來客人度🍲姚姚酸菜魚拼水煮牛肉(2人份)💰308呢個菜式應該係最經典同最受歡迎嘅 落單個陣可以選擇酸菜魚嘅辣度同油度 我地就揀左小辣少油 見到個煲個下真係嚇親 應該係平時食湊湊火鍋個種size 一邊係酸菜魚一邊係水煮牛肉 下面仲有個盤托住個煲 入面有蠟燭持續保持酸菜魚嘅熱度 所以會越食越辣🥵我地食到中間想吹熄咁濟🤣講下酸菜魚先 小辣其實已經好辣🥲佢個種辣椒係辣到會有小小苦嘅感覺 而且真係好熱 相反水煮牛肉反而就冇持續性咁辣 佢D紅油似係係第一下嚇一嚇你先 但係食到喉嚨位就冇事 酸菜魚入面有酸菜根同葉 好多塊魚塊 而水煮牛都好多料 除左滑牛肉都有紅薯寬粉同埋芽菜 魚就真係好嫩 而且無骨 可以連皮一啖吞 酸菜根就真係解辣 好味!牛肉都真係滑嫩 不過好難咬開 一啖食一塊先得 都幾大塊 而薯粉好有韌勁 又闊又大塊 整體份量真
🍲姚姚酸菜魚拼水煮牛肉(2人份)
💰308
酸菜魚入面有酸菜根同葉 好多塊魚塊 而水煮牛都好多料 除左滑牛肉都有紅薯寬粉同埋芽菜 魚就真係好嫩 而且無骨 可以連皮一啖吞 酸菜根就真係解辣 好味!牛肉都真係滑嫩 不過好難咬開 一啖食一塊先得 都幾大塊 而薯粉好有韌勁 又闊又大塊 整體份量真係好多 食到兩個人飽曬都仲有好多塊肉🤣建議可以三個人食都得!
🍡紅糖糯糍粑
💰68
呢個係本身已經想食 好彩淨係嗌左一樣小食🤭當被酸菜魚辣到講不出聲嘅時候 就好需要呢個又糯又甜嘅糍粑解辣!佢嘅擺盤已經好靚 見到每條糍粑都好大條 上面又有黃豆粉同黑糖漿 其實個底仲有好多淨 鍾意甜可以係咁加😗外皮脆得來唔厚 入面就係熱辣辣又軟糯糯嘅口感 完全feel唔到油嘅存在 真係推薦!
🍹新鮮水果烏龍茶
💰48
作為解辣選手來講 入面好多生果都真係清甜 烏龍茶嘅份量居多所以甜度比滿分!
我地兩個人食一個雙拼火鍋加小食已經好夠 源於酸菜魚同水煮牛肉份量真係好夠🤣但係見到隔離有人都有嗌其他小菜同甜品 可能下次再試下!整體來講味道係好正的 推薦同朋友撐下台腳😗
📌 姚姚酸菜魚 (港威商場) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2307號舖