2025-04-10
同媽咪嚟咗呢間靚裝餐廳,裝潢設計華麗典雅,入口抬頭天花鋪滿已經係第一大賣點,帶英倫風美學,好靚呀❤️入去首先係酒吧,兩邊係全啡色皮製sofa卡位,好似置身郵輪上嘅餐廳咁,有氣派,無論邊個角度打卡都一流!再行入去就係今晚我地嘅用餐區,以為坐緊喺豪華郵輪上食飯咁☺️睇完menu決定叫”Lavender 薰”晚市套餐。Mocktail "Virgin Snow Globe",靚到不得了,貫徹華麗主題1. 前菜(選擇其中兩款)🪝桂花百合山藥爽口嘅山藥配桂花蜜香嘅清香,清新醒胃🪝擂椒醬皮蛋醬汁惹味,皮蛋晶瑩溏心,鮮辣醒胃🪝黃金蝦多士一咬落去就係大蝦肉,真材實料🪝麻辣黃瓜海哲頭海蜇頭超爽口,不過都幾辣2. 湯羹🪝順德生折魚蓉羹勁多料,湯頭除咗魚肉蓉,仲有木耳幼絲、絲瓜絲、蛋絲、薑絲、陳皮絲,再配細幼粉絲做底,口感層次分明,味道鮮甜,好好食😍🪝花圖爵士湯(另加$68)個貔貅器皿好特別龍蝦湯做底,加咗蜜瓜、響螺頭、一大片花膠,鮮味濃郁,飲完覺得好滋潤3. 主菜(四款選一款)🪝鳳巢京蔥牛肉牛肉肉嫩多汁,京蔥香口🪝原籠古法蒸海斑球蒸得啱啱好,肉厚而且肉質好滑啖啖肉,對於中意食魚但又唔中意骨嘅人嚟講啱晒 4.
睇完menu決定叫”Lavender 薰”晚市套餐。
1. 前菜(選擇其中兩款)
🪝桂花百合山藥
爽口嘅山藥配桂花蜜香嘅清香,清新醒胃
🪝擂椒醬皮蛋
醬汁惹味,皮蛋晶瑩溏心,鮮辣醒胃
🪝黃金蝦多士
一咬落去就係大蝦肉,真材實料
🪝麻辣黃瓜海哲頭
海蜇頭超爽口,不過都幾辣
2. 湯羹
🪝順德生折魚蓉羹
🪝花圖爵士湯(另加$68)
個貔貅器皿好特別
3. 主菜(四款選一款)
🪝鳳巢京蔥牛肉
牛肉肉嫩多汁,京蔥香口
🪝原籠古法蒸海斑球
4. 蔬菜
🪝蒜蓉炒時蔬
今晚係炒菜心,爽嫩
5. 主食
🪝海膽海參燴日本稻米
香濃入味,食落感覺似risotto,海膽甘甜creamy
6. 甜品
🪝今晚係紅豆沙
紅豆已被煮融至不見沙,非常綿滑
整體感覺好好,如果想搵個靚地方食飯,呢度是個好選擇,非常適合影靚相打卡,尤其女仕一定會好開心🥰📸