2021-11-14
高麗軒韓國料理🇰🇷|尖沙咀 任飲任食 韓燒 韓國小食 |🥳尖沙咀就出左名韓國餐廳多,今次我地就入左黎尼間韓燒任食既餐廳試下,經過樓聽行入地底一層,就會見到都好有韓國感覺既裝修。我地坐低左之後就揀左任食再加$68味升級套餐。飲品就系出面任飲。🥰我地頭一輪都叫左幾多野食試下,不過好彩個度有得揀半份,甘就可以試多d,但其實我都建議如果兩個人既話真系要叫半份先,因為佢地既分量都幾多。✨今次我地就主要食左以下尼幾款既野食~肉類加拿大prime雪花牛,加拿大3A雪花牛:肉質好嫩滑,油脂豐富,,燒完之後油脂爆發,配上泡菜一齊食,可以減少油膩感,酸酸辣辣咁,口味仲正!😋特級牛頸肉:牛頸肉可以見到雪花紋好靚,燒完之後,好juicy, 好彈牙,尼款就可以點醬汁食,味道更加豐富牛仔骨:牛仔骨既肉質都好軟,唔會話好多筋或者好韌。牛味都好濃郁,好juicy~😋海鮮帆立貝:帆立貝大大粒,上面擺左好多蒜蓉同蒜油,真係好香。帆立貝好彈牙,好鮮甜,無限encore! 😍帶子: 帶子都好大粒,啖啖肉,不過就要睇你既技術可唔可以做到外脆內軟啦。我自己都好鍾意尼款帶子~海虎蝦:蝦都唔細隻!同埋估唔到都幾新鮮,仲有膏。燒完之後
|尖沙咀 任飲任食 韓燒 韓國小食 |
✨今次我地就主要食左以下尼幾款既野食~
肉類
海鮮
海虎蝦:蝦都唔細隻!同埋估唔到都幾新鮮,仲有膏。燒完之後都好彈牙,好味~🤩
魚柳:我覺得魚柳都好好食,佢燒完之後都好嫩滑,無腥味。
小食
泡菜煎餅:我自己本身都好鍾意食泡菜煎餅,今次就叫左半份黎試下。口感真係唔錯,外脆內軟,但泡菜既味道可以再出d就正啦。😃
蛋包蝦:蛋包蝦就第一次食,外面用左蛋漿包住一隻蝦,再攞去炸。好似天婦羅咁。外面好脆,入面既蝦就好彈牙,好味~
辣泡菜湯:食韓燒竟然有埋一大鍋既泡菜湯。味道仲要好好味,係有少少偏油。但成鍋都好足料,滿滿既泡菜同豆腐🥳😋
雞肉炒飯:估唔到叫半份都咁大碟🤣🤣不過尼個炒飯我真心覺得好好食,好足料,好多雞肉,仲要好嫩。味道好濃郁,個飯又炒得好好,就算飽,唔知點解係會不斷食🤣