2023-03-15
日式燒肉係聚會或慶祝節日首選,依間位於尖沙咀sogo附近既燒肉店值得encore!▫️燒和牛肩他他凱撒沙律 $138先食一點沙律開胃,牛肉半熟口感超淋,醬汁剛好不會掩蓋牛肉味。▫️🐟季節刺身盛合 $598(深海池魚+帆立貝+赤蝦+油甘魚+油甘BB) 五款刺身新鮮重海鮮味,個人鍾意油甘魚油脂適中,口感夠實,而油甘BB比油甘魚更重魚味,赤肉口感有點似吞拿魚。▫️🥓特選和牛盛合 $558(牛外橫隔膜,臀肉,牛柳,牛肩肉,特上下腹肉)來自鹿兒島和牛冇得彈,油脂分布均勻、肉質鮮嫩、入口即溶,加上枱面嘅幾款調味更加帶出肉嘅鮮味。而且服務超級好,店員有空會立即幫忙燒肉,親切有禮。▫️帆立貝,阿波尾雞頸,雞心 $178 ,$98,$78由店員幫忙燒的帆立貝,剛熟又juicy,加上輕微牛油調味,超正。我個人超愛內藏,雞心調味微咸,口感煙韌有趙頭。▫️🍲和牛煲仔飯 $298食肉之外,我一定要有澱粉質落肚先夠圓滿,依個煲仔飯係師傅係bar台準備的,上台後店員把生蛋攪拌,用熱煲餘溫煮熟,飯汁唔會太咸,少少飯焦加超淋和牛食完太滿足了。▫️香辣雞翼 $68炸雞控黎到燒肉店都要order炸雞,出乎意料的外脆內軟,而且好抵食。▫️
▫️燒和牛肩他他凱撒沙律 $138
▫️🐟季節刺身盛合 $598
(深海池魚+帆立貝+赤蝦+油甘魚+油甘BB)
(牛外橫隔膜,臀肉,牛柳,牛肩肉,特上下腹肉)
▫️帆立貝,阿波尾雞頸,雞心 $178 ,$98,$78
▫️🍲和牛煲仔飯 $298
▫️香辣雞翼 $68
▫️🍨柚子雪芭 $88
這絕對是神來之筆,一解腹中飽意,而且冰冰涼涼的很解渴,柚子皮絲食落令雪芭更有層次。
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #日式燒肉 #和牛 #黑毛和牛 #日本美食 #hkgirl #852girl #尖沙咀美食 #燒肉 #廚司發辦