2021-07-28
平日放風想約朋友仔chill 吓,呢間Cafe 非常合適。記憶以前要排長龍,現在閑日唔駛點等位就可以入座,粉色系嘅裝修,加上靚靚嘅甜品一定冇得輸,唔覺唔覺就hea 咗一個中午。🤪🧇綿綿珍珠奶茶窩夫($ 90麻糬+ $ 15)之前嚟已經試過蜜糖吐司,對甜品類非常有信心。今次就食綿綿珍珠奶茶窩夫,上菜已經覺得好靚。一定要加麻糬增加口感,特別鍾情奶茶味雪糕,又滑又濃奶茶味,窩夫配珍珠食落唔覺有違和感🤭,煙煙韌韌得嚟又鬆脆。😋🍝 養生麻油雞麵線Lunch set ($98)食甜品之餘都叫咗個lunch set,點咗個養生麻油雞麵線,雞尚算juicy,熱食選項黎講都可以,反而錯重點地留意到個配菜幾特別🙃,係醃製咗嘅雲耳,酸酸甜甜幾咁醒胃。😌☕️柚子大吉嶺紅茶 ($0跟餐)經常飲玫瑰茶同伯爵紅茶,今次跟餐點左杯柚子大吉嶺紅茶試吓,既帶細膩的口感😋,橙金茶色帶著令人回味無限的清淡果香。🥭愛民芒果烏龍冰茶 ($48)見推芒果祭新品,又唔想點沙冰系,都係揀選愛民芒果烏龍冰茶 ,賣相同打卡一流😎,芒果也相當可口,芒果控必選嘅夏天特飲。🧋☕️頂級阿薩姆 ($45)當外面仲落緊大雨,最後想坐多陣,再講點上頂級阿薩
🧇綿綿珍珠奶茶窩夫($ 90麻糬+ $ 15)
🍝 養生麻油雞麵線Lunch set ($98)
☕️柚子大吉嶺紅茶 ($0跟餐)
🥭愛民芒果烏龍冰茶 ($48)
☕️頂級阿薩姆 ($45)
當外面仲落緊大雨,最後想坐多陣,再講點上頂級阿薩姆,茶色澤清澈艷紅,香氣醇厚,香氣中帶有淡淡的麥芽香😘,滋味醇厚。不過唔知點解極為似某種港式茶樓茶葉。😆
飲埋杯頂級阿薩姆再閑聊一番,坐喺舒適嘅環境,再望住大雨下嘅九龍公園🏞,心情有種不期然咁舒暢,叫做完美嘅一餐,個人推薦甜品非常出色。